Skip to content
ActualitatAlgaidaCostitxCulturaMontuïriSencelles

La Tella i la Ronda: el Pla i els seus jocs exclusius

cartes Biniali

Aquests dies de calor els habitants del Pla cerquen l’entreteniment i la manera de passar aquestes caloroses jornades. És per això que alguns recorren als jocs més tradicionals. Però no a jocs tradicionals de Mallorca, no són jocs gairebé exclusius. Per això, no debades, en moltes ocasions els embolcallen amb allò de ‘Campionat del Món‘.

A Sencelles, la revista local Sa Sella és l’encarregada d’organitzar un joc de cartes. La Ronda. Aquest és un joc que només es juga a Costitx, Pina i Sencelles. Aquest és un joc que encara és habitual veure´l jugar a algunes persones d’edat. Però a poc a poc i donant-li difusió de cada vegada són més els joves que ja el coneixen. Ara, amb aquest campionat del món organitzat per Sa Sella s’haurà de veure si el guardó queda dins terreny senceller o bé els pineros i costitxers aconsegueixen emportar-se el campionat del món.

A Montuïri, es manté el joc de la tella. Un joc en el qual una pedra es llança per a tomar el rèbol o rèboc. Guanya qui més vegades toma la pedra tirant des d’una mateixa distància. Aquest joc montuïrer abans era usual a altres indrets del Pla. A aquesta vila del Pla de Mallorca va quedar com un joc exclusiu del dia del Puig o segona festa de Pasqua. Ara des de fa uns anys els aficionats a aquest joc organitzen una lliga el mes de juliol. Un germà d’aquest joc, amb unes característiques molt similars es juga, encara ara, a Son Macià. Allà l’anomenen Estràngol i en lloc d’utilitzar una pedra s’empra una peça de ferro. Als dos municipis, en algunes ocasions, s’hi juga amb doblers. A Montuïri s’empren euros i al llogaret de Manacor s’ha optat per mantenir les pessetes per jugar a aquest joc.

tella
La lliga de tella de Montuïri es disputa aquest mes de juliol.

Back To Top