Skip to content
EntrevistesSanta EugeniaSineu

Neus Crespí Sánchez: “M’agradaria que els mallorquins no ens veiéssim obligats a abandonar sa roqueta per poder dedicar-nos a investigar”

Neus Crespí
Neus Crespí.

En el cicle “Referents dels IES Porreres i IES Sineu”, avui entrevistam a Neus Crespí Sánchez, (Santa Eugènia, 1995). Després del seu pas per l’IES Sineu es va graduar en Química per la Universitat de les Illes Balears. Allà mateix va estudiar el Màster de Ciència i Tecnologia Química. Un cop acabat aquest màster va seguir amb el doctorat en el Grup de Química de Materials de la UIB. Aquest mateix any 2023 ha fet el màster de Formació del Professorat i ha tornat a l’IES Sineu a fer les pràctiques. Actualment, treballa com a investigadora postdoctoral a IMDEA Energía (Madrid).

– Quins anys vàreu estar a l’IES Sineu i quins records teniu del pas per aquest centre?

– Vaig estar a l’IES Sineu des de l’any 2007 a 2013. Ja han passat de 10 anys!!! Del pas pel centre tenc molt bons records… la veritat que record els anys d’institut com a molt divertits, vaig conèixer gent de molts de pobles diferents, vaig fer amics que a hores d’ara encara mantenc, l’ambient de classe era agradable. De fet, quan em trob gent coneguda de l’institut i ens posem a recordar anècdotes sempre acabam amb la mateixa conclusió: que bé vivíem quan anàvem a l’institut!

– Alguna anècdota divertida o no tant que recordeu?

– Pel que fa a anècdotes de l’institut en tenc moltíssimes. Si m’hagués de quedar amb alguna seria que, en aquella època no existien els smartphones i els professors per passar llista tenien com un aparatet, però quan venia el professor de guàrdia no disposava d’ell i ens feia apuntar els nostres noms a mà a un paper. Llavors en aquest moment sortia a aflorar la nostra creativitat i sempre apuntàvem qualque nom compromès (Tomás Turbado, Elba Calado, Benito Camelo, …). Per altra també érem molt creatius posant malnoms a tothom o inventant cançonetes. Em deman si els alumnes de l’era tecnològica actual continuaran tenint aquest tipus de creativitat.

– Vàreu estudiar Química, sabíeu quina carrera volíeu fer quan vàreu començar a l’IES?

– Quan vaig començar a l’institut tenia clar que volia estudiar una carrera, m’encantava estudiar, aprendre, era curiosa. De mica en mica a l’institut en vaig anar sentint atreta per assignatures de ciències (Física i Química, Matemàtiques) però no tenia clar quina de totes les ciències volia estudiar. Decidir quins estudis vols cursar pens que és de les decisions més difícils de la vida. La veritat decidir-me entre física, química o matemàtiques em va costar moltíssim, de fet no ho vaig fer fins al mateix dia que s’acabava el termini de matriculació. Però la veritat que pens que vaig fer una bona elecció, ja que la carrera em va agradar moltíssim i la feina en el laboratori m’encanta.

– A què vós dedicau?

– Actualment, treballo com a investigadora postdoctoral a IMDEA Energía (Madrid), intentant dissenyar nous materials amb conductivitat protònica per ser usats en dispositius electroquímics per a la generació d’electricitat (piles d’hidrogen). Quan vaig acabar el grau tenia clar que volia fer feina en el món de la investigació, de fet el darrer any ja vaig col·laborar amb el grup d’investigació de Química de Materials de la UIB, amb es quals després vaig fer el doctorat. Estic molt contenta de poder-me dedicar a la investigació, però m’agradaria que els mallorquins no ens veiéssim obligats a abandonar sa roqueta per poder dedicar-nos a investigar.

– Ens dius una frase per acabar de convèncer algun alumne actual de l’IES que vulgui estudiar el mateix que heu estudiat?

– Jo crec que la millor frase per convèncer un estudiant per estudiar química és: “Si estàs preocupat o intrigat pel perquè de les coses, possiblement estudiar química serà la teva solució”. Durant el grau de química s’estudien des dels processos metabòlics, el perquè de les reaccions quotidianes, l’enginyeria dels materials… El que t’aporta una visió global del perquè el món és així. A més, la química t’aporta el pensament crític necessari per afrontar qualsevol àmbit o problema de la vida, el que fa que sigui una carrera molt versàtil i que tingui sortides molt diverses.

Back To Top