Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

La meitat dels joves de les Illes són ateus o agnòstics

Noces

Els joves de les Illes, d’entre 15 i 34 anys, comencen a treballar a 18,5 anys, la meitat es consideren ateus o agnòstics i un de cada tres consumeix alcohol cada setmana. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de la macroenquesta que ha realitzat la Conselleria d’Afers Socials i Esports a través de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) a 3.000 joves de les Illes. Ho ha fet en col·laboració amb l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) i els consells insulars.

És una enquesta de 192 preguntes que ha servit per conèixer els aspectes vitals que afecten els nostres joves i, alhora, tenir una eina de coneixement de la realitat. Les necessitats i demandes de la joventut per a desenvolupar les polítiques més adients dirigides a millorar la qualitat de vida dels i les joves.

Des del Govern s’assenyala que “fins ara es comptava amb estudis parcials però no amb resultats provinents d’una mostra tan àmplia i representativa tant des de l’àmbit territorial com de les temàtiques abordades”.

La macroenquesta recull informació sobre l’educació i la formació; l’emancipació; l’ocupació i l’habitatge; l’oci i l’internet; la cultura i la llengua; la participació i la política; la salut, la sexualitat i els estils de vida; i la satisfacció general i les expectatives de futur.

Tot un recull que ben segur serà de gran utilitat per elaborar el Pla Estratègic de Joventut tal com s’estableix a la Llei de polítiques de joventut actual.

Sens dubte un dels canvis socials més importants que treu a la llum l’enquesta és el canvi de pensament envers la religió. La xifra de què la meitat dels 3.000 joves enquestats es considera ateu o agnòstic provoca un daltabaix en la societat illenca que, en bona part, ja era ben evident a les celebracions religioses o en la manca de relleu en esglésies o convents. Aquest allunyament de la religió catòlica, en aquest cas, per part dels joves illencs s’ha vist suplit per la presència de persones immigrants que el dia d’avui professen la fe cristiana.

Tal vegada, podríem dir que les processons de Setmana Santa, als pobles on hi ha tradició, és dels pocs actes catòlics dels que participen encara de manera més o menys massiva els joves.

Processó sineu
Dijous Sant a Sineu just abans de començar la processó.

A grans trets podem dir que el jove illenc, per exemple, comença a fer feina a 18,5 anys. Que hi ha més dones (23,3%) que han cursat estudis universitaris que homes (15,2%).

També hem sabut que set de cada deu joves dediquen més del 50% del seu sou mensual a l’habitatge. Més del 50% que han optat pel lloguer ho han fet per les dificultats d’accedir a una hipoteca. Al voltant d’un 32% de joves té problemes per pagar el lloguer o la mensualitat o que un de cada deu joves que s’emancipa ha de tornar a viure amb la família.

Gairebé el 50% de joves passen entre 1 i 3 hores al dia utilitzant internet. Sis de cada deu joves han llegit com a mínim un llibre en els últims tres mesos o assenyalar que sols un 5% acostumen a parlar només en català amb els seus amics, mentre que el castellà per parlar amb els amics l’empra el 40% dels joves.

Altres dades que ha tret a la llum l’enquesta és per exemple que entorn del 65% de joves no fumen mai tabac o que al voltant del 35% dels homes de les Illes Balears miren pornografia cada setmana.

A l’enquesta al voltant del 65% dels joves diuen estar satisfets amb les seves vides. I amb qüestió d’identitat un 25% es considera de la seva illa, un 11% de les Balears i un 23% d’Espanya.

joves
Un de cada tres joves consumeix alcohol un pic a la setmana i un 65% no fuma mai tabac.
Back To Top