Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Nou sistema d’alertes per risc d’incendi que regularà les autoritzacions per cremes forestals

alerta foc

El Servei de gestió forestal de la Conselleria de Medi Ambient ha actualitzat la normativa d’ús del foc per adaptar-la a la normativa estatal.

A partir d’avui, 28 de juny, a la pàgina web alertafoc.caib.es es publicaran, diàriament i durant tot l’any, els mapes amb els nivells d’alerta per risc meteorològic d’incendi forestal a les diferents illes.

Els diferents nivells s’establiran d’acord amb la informació i avisos publicats per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i l’anàlisi de perill que es faci des del Servei de gestió forestal i la Central de comunicacions d’incendis forestals. Les alertes es divideixen en:

– Alerta Foc 1: Risc meteorològic d’incendi forestal baix d’AEMET, i sense avisos per fenòmens meteorològics adversos.

– Alerta Foc 2: Risc meteorològic d’incendi forestal moderat o alt d’AEMET, i sense avisos per fenòmens meteorològics adversos.

– Alerta Foc 3: Activació formal d’avisos per fenòmens meteorològics adversos (vents, temperatures màximes, onades de calor i/o tempestes), independentment del risc d’incendi forestal d’AEMET, o quan concorrin circumstàncies singulars a partir de l’anàlisi de perill.

– Alerta Foc 4: Risc meteorològic d’incendi forestal molt alt o extrem, o quan concorrin circumstàncies singulars a partir de l’anàlisi de perill, independentment de l’existència d’avisos per fenòmens meteorològics adversos aplicables al nivell d’alerta.

Així doncs, les autoritzacions atorgades per cremes se suspendran en l’alerta 3, quan es declaren fenòmens meteorològics adversos. Igualment, a l’alerta 4, quedaran suspeses, a més de prohibir-se el foc a qualsevol espai obert, també a més de 500 metres de terreny forestal quan es declari aquest nivell. Això implica que no es podrà encendre foc a les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com a zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per fer-ho, l’ús de material pirotècnic i l’ús de maquinària i equips que generin deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques en terrenys forestals i àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant d’aquests.

L’actualització dels mapes de perill serà de forma territorial, per comarca o illa. Així doncs, a Mallorca hi ha quatre comarques: Tramuntana-Sud, Tramuntana-Nord, Llevant i Pla i Migjorn. Per a Eivissa, Menorca i Formentera, les comarques coincidiran amb tota l’illa.

Back To Top