Skip to content
AlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresReportatgesSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El “cohousing” sènior cerca terreny per establir-se al Pla de Mallorca

L’única iniciativa de “cohousing” en actiu ara mateix a Mallorca cerca uns terrenys d’entorn de 2.500 metres quadrats a un municipi del Pla de Mallorca. L’objectiu és construir-hi 20 habitatges per a gent sènior que ha optat per aquest model de convivència o estil de vida “per passar els darrers anys de vida de forma satisfactòria”.

L’esmentat anglicisme pot donar lloc a confusions pels profans en la matèria, però el butlletí oficial de les Illes Balears (BOIB) del passat dia 27 de maig no deixa lloc a dubtes i aclareix el concepte. El tradueix com “habitatge col·laboratiu” i el defineix com “el conjunt de dotacions residencials que integren espais d’ús privatiu i zones comunitàries amb el propòsit de desenvolupar la vida en comú i gestionada per una entitat sense ànim de guany amb l’objecte de procurar per a les persones que l’habiten la promoció de la seva autonomia i l’atenció davant situacions de dependència”.

A Mallorca aquesta entitat sense ànim de guany és l’Associació Plegats. Lluny del llenguatge administratiu dels documents oficials, el president d’aquesta entitat és Pedro Rodríguez qui resumeix el que representa: “Som un grup de persones que ens constituirem en cooperativa per comprar el solar i construir 20 habitatges i conviure i tenir cura els uns dels altres els darrers anys de la nostra vida”.

ELS HABITATGES

Així, el projecte inclou els esmentats habitatges d’uns 80 metres quadrats amb sala-menjador, dues habitacions, bany i cuina bàsica. “Lògicament, tots els pisos estan adaptats per a gent gran amb necessitats específiques”, apunta Rodríguez.

Pedro Rodríguez, president de l’Associació Plegats.

Pel que fa a les zones comunes, eix d’aquest estil de vida, hi ha un espai amb cuina industrial, menjador comunitari, bugaderia, gimnàs, magatzem i sala multiús. A això s’hi ha d’afegir una àmplia zona verda oberta. En aquest sentit, Rodríguez apunta que “tot això és molt important perquè la convivència a l’aire lliure és fonamental en aquest model que proposem”. Tot el conjunt serà energèticament sostenible.

Ara mateix, en el projecte que es projecte fer al Pla de Mallorca, l’Associació Plegats ha mirat solars a Porreres i a Vilafranca i roman a l’espera de resposta. També algun al municipi de Campos.

La iniciativa compta ara per ara amb nou socis per un total de 14 persones d’entre 57 i 70 anys. “Hi ha comunitats intergeneracionals on conviuen persones de totes les edats, però no és el nostre model. En el nostre cas només som sèniors. És a dir, la forquilla d’edat per poder accedir com a nou resident a un d’aquests habitatges va dels 55 als 70 anys”, explica Rodríguez qui apunta que a banda dels nou socis esmentats “en tenim dos d’expectants”. Això vol dir que encara no tenen 55 anys, però que en passar aquesta edat vendran a viure a la comunitat.

No anam a morir, anam a viure i conviure i fer poble

Rodríguez vol deixar clar que “contràriament al que pot pensar la gent, no anam a morir tancats en un espai com un gueto sinó tot el contrari, anam a viure al poble”. En aquest sentit, apunta que “anam a interactuar amb associacions de gent gran i també amb els joves. També volem col·laborar amb els serveis socials i amb associacions i entitats que fan feina amb gent en risc d’exclusió social, ja que la comunitat necessitarà treballadors i volem que siguin d’aquestes associacions”.

El fet d’haver estat inclòs en el BOIB suposa una empenta per l’associació. “Pensam que fa que tenguem deures i obligacions, però també drets i, en aquest sentit, ens situa administrativament com un servei social com per exemple una residència o un pis tutelat“. Així mateix, considera que aquest fet “ens permetria tenir dret a terrenys dotacionals prevists per iniciatives de tipus social”.

El president de l’associació insisteix en el fet que “som gent activa que venim del món associatiu i de clubs d’esplai. Som metges, infermers, empresaris i gent que ha fet feina amb ONG’s que volem relacionar-nos i fer poble en el municipi on ens instal·lem”. De fet, cerquen en el Pla de Mallorca “perquè els municipis per les seves dimensions i idiosincràsia permeten que poguem fer poble i participar activament de la vida social, cultural i d’oci del municipi”.

NO HI HA LLOC A L’ESPECULACIÓ

Aquest model d’habitatge col·laboratiu frena per complet l’especulació immobiliària. “Serem cooperativa i la propietat serà de la cooperativa. Quan hi hagi un habitatge disponible els nous socis entraran i pagaran el que val el pis més el que hagi pogut pujar l’IPC. Cada soci només pot tenir un habitatge. Ningú no el pot vendre ni especular amb el pis”, explica.

El “cohousing” és un model molt estès als Països Baixos i Alemanya. A Espanya n’hi ha fins a 17 en funcionament a diferents ciutats del territori.

Taller al “cohousing” de Madrid Trabensol. Foto: web Trabensol.

Back To Top