Skip to content
AlgaidaCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresReportatgesSant JoanSanta EugeniaSantJoanSencellesSineuVilafranca

El banyarriquer i l’eruga peluda afecten els alzinars del Pla

Alzinar Sineu

“Les alzines malaltes s’han de tallar”. Així de contundent és Luis Núñez, cap del Servei Forestal del Govern. I és que assenyala que de cada vegada és pitjor l’afectació del banyarriquer (Cerambyx cerdo) als alzinars de Mallorca. Però també per una notable presència de l’eruga peluda ( Lymantria Dispar).

De fet, en el darrer mapa elaborat per Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient, el del 2019 ja es veia com d’un o altra manera quasi tots els alzinars del Pla de Mallorca estaven afectats pel banyarriquer o l’eruga.

Els municipis més afectats, amb un nivell dos sobre cinc són principalment els de Sencelles i Algaida, Porreres i Montuïri, a la zona del puig de Randa. Després hi ha Sineu, Costitx, Llubí i Sant Joan amb un nivell més baix però també afectats. I, ben segur, com explica Núñez, del 2019 a ara haurà anat a pitjor.

banyarriquer

El banyarriquer resulta que estava protegit a escala europea, per això Luis Núñez i el seu equip de la Conselleria, van haver de treballar de valent per poder aconseguir els permisos d’Europa per poder controlar aquest escarabat.

Ara des de la Conselleria fan feina per divulgar i explicar als propietaris d’alzinars que es pot fer per minvar la població i evitar la propagació de la malaltia entre els alzinars del Pla.

Núñez explica que el problema és que el banyarriquer pot estar quatre anys dins l’alzina menjant-se-la. A més aquest escarabat trasllada un fong a les alzines que també les acaba de matar. És per això que una vegada l’exemplar està malalt la solució no és altre que tallar l’arbre. “Molta gent creu erròniament que no es poden tallar les alzines, però això no és així, amb el permís corresponent dels agents de Medi Ambient es poden tallar, i de fet s’han de tallar”.

cartellbanyariquer

A tota Mallorca hi ha entorn de 21 hectàrees d’alzinars de les que 19 estan en mans privades. És per això que cal conscienciació perquè els propietaris privats posin trampes a les seves finques. De fet, la Conselleria ha divulgat un vídeo on s’explica la manera de posar aquestes trampes. “Entorn del 10 de juny és quan es comencen a posar aquestes trampes i es lleven a finals de juliol, ja que s’ha comprovat que d’aquesta manera no s’agafen altres bitxos”, explica Núñez.

Per quin motiu hi ha el banyarriquer tan estès?. Doncs, segons explica Núñez, això es deu a la falta de depredadors, a uns alzinars vells, o que a partir dels anys 70 del segle passat es deixen de fer net aquests boscos amb la desaparició dels carboners, o la presència de cabres que es mengen els exemplars joves.

Així, Núñez, és ben clar, “en el projecte pilot que hem realitzat a les Fonts Ufanes de Campanet hem vist ben clarament com s’han de fer les coses. I hi ha tres passes fonamentals. Primer llevar les cabres, tallar els exemplars afectats i posar trampes. Així amb aquest sistema a les Ufanes, després de tres anys, els resultats són espectaculars”.

És per això que des del Govern insisteixen en les campanyes de difusió sobre el control del banyarriquer. “Hem de traslladar als particulars que han de fer coses, tallar i posar trampes. Aquesta és l’única manera de controlar un escarabat que ha anat a més”.

ERUGA PELUDA

Qui sí que està estès a tots els alzinars del Pla és l’eruga peluda. Una papallona que en la seva fase d’eruga es mengen les fulles de les alzines. En aquest cas on hi ha una major presència és als municipis de Llubí, Costitx, Sineu, Lloret, Sencelles i Sant Joan. Aquí el nivell d’afectació és de dos i tres sobre tres. Mentre a la resta de municipis també hi és present en el seu nivell més baix.

Eruga peluda
Back To Top