Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacatLloret de VistalegreLlubiMontuïriPoliticaPorreresSant JoanSencelles

Set municipis pendents de pactes o de governs en minoria al Pla

El Pla de Mallorca i els seus 14 pobles poden ser la comarca menys ‘blava’ de Mallorca. El PP ha guanyat amb majoria absoluta a dos pobles (Sineu i Maria), tres si hi sumam el PxP de Vilafranca. El PI ha aconseguit tres majories (Costitx, Ariany i Petra) i el PSOE una (Santa Eugènia).

A la resta de municipis tot resta pendent de pactes entre partits o, en cas de no arribar a acords, hi hauria governs en minoria.

ALGAIDA

A Algaida la lògica indica que s’hauria de reeditar el pacte de govern entre PSIB i MÉS per Algaida que han comandat amb sis i tres regidories aquest mandat que ara acaba. A les eleccions de diumenge, la candidatura socialista va perdre un regidor fent-ne cinc i més quedà amb els tres que tenia. Davant aquesta situació, els ecosobiranistes tenen la intenció “de demanar un poc més” que a les negociacions pel pacte anterior. La candidata de MÉS per Algaida, Margalida Puigserver, explica que “dimecres farem una assemblea i decidirem l’estratègia a seguir, però jo crec que hem de demanar batlia perquè ens veiem amb més força”. Per la seva banda, la candidata del PSIB, Margalida Fullana, informa que “encara no podem dir res. Aquesta setmana nosaltres ens reunirem amb l’executiva per analitzar els resultats de les municipals i també insulars i autonòmics decidirem quin camí emprenem”.

LLUBÍ

Tot i que els dos partits integrants del pacte dels darrers vuit anys han perdut un regidor cada un quedant MÉS per Llubí amb cinc i Feina per Llubí amb un, poden reeditar l’equip de govern. La batlessa de Llubí, Magdalena Perelló, apunta cap a aquesta com a la millor opció: “Tot i que encara ens hem de reunir tot apunta que si no hi ha res de nou podrem reeditar el pacte“. La seva sòcia de govern, Maria Antònia Perelló (FxLL) diu que “nosaltres el que tenim clar és que som una agrupació d’esquerres i hem de decidir si entram en el pacte o feim una oposició constructiva. Ho decidirem dimecres”.

SANT JOAN

A Sant Joan els resultats han deixat la majoria simple a MÉS per Sant Joan del candidat Richard Thompson que aconseguí cinc regidors. La resta de regidors són tres d’El PI, dos del PP i un del PSIB. Davant aquesta situació tot fa indicar que els ecosobiranistes cercaran el suport del PSIB o comandaran en minoria. El candidat de MÉS no va voler fer cap comentari en estar pendent de reunir-se amb el seu equip els dies vinents. En la mateixa línia, la candidata socialista, Catalina Perelló, explica que “encara ens hem de reunir per analitzar els resultats”. Pel que fa a una hipotètica entrada a l’equip de govern amb MÉS diu que “nosaltres no podem dir res i entenem que en tot cas qui ho ha de proposar és la força més votada”.

PORRERES

Al municipi amb més habitants del Pla de Mallorca per primera vegada a la història un partit d’esquerres fou el més votat. MÉS per Porreres aconseguí cinc regidors per davant d’El PI i el PP ambdós amb quatre. El candidat dels ecosobiranistes, Sebastià Lliteres, informa que l’assemblea del partit a Porreres es reunirà diumenge vinent per decidir el camí a emprendre, però considera que “hem de demanar la batlia no només perquè hàgim tret un regidor més que els altres sinó per la tendència dels darrers anys, ja que a 2019 pujàrem 200 vots i diumenge 264 més. Pensam que això ens avala per demanar la batlia”. Tot i això, Lliteres apunta que “seurem a xerrar amb la resta de partits i més enllà de sigles farem el millor per Porreres”.

Amb tot, MÉS podria intentar formar govern amb El PI o PP o governar en minoria. Una altra opció seria un pacte d’El PI amb el PP. L’escenari a Porreres pot estar condicionat per la força del PP al Govern i Consell. Tant el PP com El Pi es reuniran aquests dies amb les seves respectives agrupacions locals per valorar els resultats i decidir les passes a seguir. Xisca Mora i Maria Agnès Sampol també es mostraren disposades a reunir-se amb tots els partits. Tot i ser “molt prest” no tanquen la porta a cap possible pacte que sigui pel bé del municipi.

MONTUÏRI

A aquest municipi del Pla ha estat el PP de Maria Elena Jaume la força més votada. Tot i així els darrers vuit anys un pacte entre Més i PSIB ha donat la batlia els vuit anys Joan Verger de Més. L’actual batle no es presentava i la llista liderada per Paula Amengual ha baixat un regidor que ha anat al PSOE de Toni Miralles. Aquest diu que “ara encara és prest. Ens reunirem amb l’agrupació i farem un anàlisi acurat del resultat i valorarem el que ens han demanat els electors”. Per la seva banda la candidata de Més manifesta que “encara no hem fet una valoració amb els components de l’agrupació però crec que sí que tenim clar que treballarem per reeditar el pacte d’esquerres“.

SENCELLES

Al municipi amb més candidatures del Pla el PP de Toni Ferragut va aconseguir ser la força més votada. En número de regidors ha empatat amb la força de l’actual batle Joan Carles Verd del PI. Els altres tres regidors es reparteixen entre Volem, Més i PSOE. Això fa pensar que podria haver-hi un pacte amb el PI per mantenir la batlia al centreesquerra. Verd assenyala que “crec que hem aguantat el cop de l’onada blava que hi ha hagut arreu i mantenim les possibilitats de governar”. Segons Verd l’estructura dels vots s’ha mantengut molt similar a la de les tres darreres legislatures i considera la victòria del PP per 50 vots més com “un empat tècnic”. Pel que fa als tres partits amb un regidor el candidat de Volem, Joan Rigo, assegura que la seva formació és partidària de repetir el pacte amb el PI i el PSIB. “Nosaltres fins ara no érem necessaris per governar i ens van convidar a participar però ara sí que som necessaris per obtenir la majoria i crec que hem de repetir el pacte” assenyala Rigo. Per la seva banda el PP de Toni Ferragut ha assenyalat que “Sencelles ha votat canvi després de 16 anys, i assumesc aquest mandat amb responsabilitat i sense línies vermelles”. El popular diu que aquesta mateixa setmana obrirà una ronda de contactes “amb tots els partits per a la formació d’un equip de govern centrat en els problemes
i reptes de Sencelles”.

LLORET

La davallada d’Endavant Lloret amb quatre regidors deixa la continuïtat d’aquesta formació al govern en mans d’un pacte. A l’altre costat hi ha el PP de Patrick Colom que ha aconseguit tres regidors i el PSOE de Xisco Arrom. Sebastià Amengual assenyala que “aquests resultats son fruit de la reestructuració del PP i el fet que el nostre anterior candidat hagués estat regidor del PP havia arreplegat molts de vots que ara hem perdut”. Amengual assenyala que dimecres es reuniran tots els integrants de l’agrupació i parlaran sobre la possibilitat de governar en minoria o cercar qualque tipus de pacte. El candidat socialista, Xisco Arrom ha mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit per primer pic dos regidors i igualar el màxim històric de votants. Arrom diu que “és un poc prest per xerrar de pactes però si ens criden acudirem a seure i xerrar”. Dels resultats Arrom explica que “s’ha vist el profit de la feina feta al llarg d’aquests darrers quatre anys. Aquests resultats són el resultat de la candidatura que presentarem fa quatre anys i que aquesta vegada hem reforçat”, explica.

Back To Top