Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPoliticaPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Pla i les seves peculiaritats electorals

La nit electoral al Pla de Mallorca va deixar més d’una sorpresa.

La força del PP arreu de les Illes l’ha duit a ser la força més votada en quatre dels 14 pobles del Pla, Sineu (7 regidors) i Maria de la Salut (6 regidors) on ha aconseguit majoria absoluta i els municipis de Sencelles (4 regidors) i Montuïri (5 regidors) on els pactes d’esquerres els poden deixar a l’oposició de nou. A Montuïri la candidatura de Maria Elena Jaume l’ha convertida en la primera dona a guanyar unes eleccions.

El PI que fins ara tenia sis batlies ha mantingut, amb tres majories molt grans, els seus fortins de Costitx (8 regidors), Ariany (6 regidors) i Petra (9 regidors). On ha perdut força la formació és al feu històric de Porreres (4 regidors) i a Sant Joan on ha passat d’estar a tres vots de la majoria absoluta fa quatre anys a sols tenir 3 regidors. A Sencelles, Joan Carles Verd també ha perdut vots i regidors.

El PSOE tot i la baixada de vots es manté com a força més votada Algaida (5 regidors) i suma, ara amb majoria absoluta el municipi de Santa Eugènia (6 regidors). Els socialistes poden fer pactes a l’esmentat Algaida, a Montuïri (2 regidors), Sant Joan (1 regidor) i Lloret (2 regidors).

A les files de Més s’ha d’assenyalar el canvi històric a Porreres on per primer cop un partit d’esquerres, Més de Sebastià Lliteres (5 regidors), pot liderar la batlia en ser la força més votada. Això si no hi ha pacte entre el PI de Xisca Mora (4 regidors) i el PP de Maria Agnès Sampol (4 regidors). L’altre municipi on Més ha aconseguit sumar forces és a Sant Joan (5 regidors). Aquí l’anglès Richard Thompson es pot convertir en el primer batle d’origen estranger del Pla de Mallorca. A Llubí, l’actual batlessa Magdalena Perelló ha baixat un regidor i queda amb 5 representants. Així i tot podrà pactar per mantenir la batlia amb l’actual pacte amb Feina per Llubí (1 regidor) que també ha baixat un regidor.

Els cinc regidors i regidores de MÉS per Porreres.

A Vilafranca el PxP de Monserrat Rosselló manté la seva hegemonia amb sis regidors i sumarà quatre anys més de batlia. L’Assemblea Oberta per Vilafranca ha assolit cinc regidors. L’altre municipi amb una força local al capdavant serà Lloret on Endavant (4 regidors) també ha baixat en vots i regidors i haurà de cercar un pacte amb el PP (3 regidors) o el PSOE (2 regidors) o bé governar amb minoria.

Pel que fa a l’extrema dreta tot i la força a nivell autonòmic al Pla de Mallorca és presentava a quatre municipis, Petra, Sencelles, Sineu i Algaida i sols ha estat en aquesta darrer municipi on ha obtingut un únic regidor.

Back To Top