Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

L’Associació de Varietats Locals visita els models de multiplicació de llavors de França

Visita França Varietats

L’Associació de Varietats Locals, amb seu a Porreres, i amb la presència d’un bon grapat de pagesos del Pla de Mallorca han visitat aquests dies diferents centres de referència francesos pel que fa a la guarda i multiplicació de llavors.

Des de l’entitat han explicat que el viatge ha tengut l’objectiu de conèixer de primera mà tres associacions franceses que fa molts d’anys que fan feina amb les llavors i plantes de varietats locals.

La visita ha tengut un caire formatiu d’intercanvi d’experiències pels pagesos, tècnics i reproductors de llavors mallorquins. La tradició agrícola de França ja els va dur fa molts d’anys a tenir cura per la reproducció de les seves pròpies llavors. Ara els mallorquins han pogut conèixer de primera mà i sobretot aprendre del sistema francés.

En l’eixida per terres franceses han visita Graines del Païs, Essem’Bio i Le biau germe. Aquesta darrera entitat té una antiguitat de 42 anys. Fou impulsat per Sílvia Smith, però amb la idea de fer un projecte col·lectiu. Aquesta entitat és de 26 persones i 13 finques. Aquest és un cas exemplar i, únic tal vegada al món, en el que els 26 socis són pagesos i treballen tant en producció de llavor com en hores d’oficina. A més, en tots els casos la seva principal font d’ingressos és la mateixa Biau germe. L’entitat té una important infraestructura per a la neteja de les llavors i maquinària comunitària per a la feina de camp. Aquesta entitat factura 1,2 milions amb la venda de llavors.

Una altra visita fou a Essem’Bio. Aquí també fan multiplicació de llavors i selecció de plantes. Però també compren llavors a altres pagesos. Aquesta entitat factura uns dos milions d’euros a l’any. Tenen una forta inversió en maquinària.

Finalment, l’expedició mallorquina visità Graines del Païs. Una entitat més petita que reprodueix llavors per a petits pagesos i aficionats i tenen en catàleg unes 700 varietats diferents.

Entre els tres models els integrants de l’expedició de l’Associació de Varietats Locals s’han pogut fer una bona idea del funcionament d’aquestes entitats o empreses que duen molts més anys en funcionament que no l’entitat illenca. Aquest viatge de formació ha comptat amb el suport d’una ajuda del Fogaiba de la Conselleria d’Agricultura del Govern per a intercanvi d’experiències.

Back To Top