Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Els hortolans ecològics utilitzen 170 km de plàstic biodegradable

plàstic biodegradable horts

Fa alguns anys que APAEMA aposta entre els seus socis per a l’ús de plàstic biodegradable per a la sembra dels horts d’estiu. Un any més amb el suport econòmic de la Fundació Mallorca Preservation (MAPF) s’ha previst la utilització de 170 quilòmetres d’aquest biofilm. Això, segons expliquen des de APAEMA, suposa evitar cobrir de plàstic una extensió similar a 50 camps de futbol.

APAEMA coordina la comanda agrupada de plàstic biodegradable d’encoixinar per ús, bàsicament, en hortalissa ecològica. Enguany s’hi han acollit una vintena de finques. El balanç és d’uns 170 quilòmetres de biofilm (amb un pes de 3.000 kg), que eviten el seu equivalent en plàstic convencional, majoritàriament de polietilè. Gràcies a l’ajuda econòmica de MAPF els pagesos han obtingut un preu competitiu que els ha permès fer el canvi.

Mallorca Preservation, es fa càrrec d’una part del sobrecost que té aquest plàstic respecte del convencional. Sense aquest suport, l’elecció d’aquest material no contaminant és menys probable. A més, el manteniment del projecte durant aquests anys ha servit per consolidar aquest canvi, demostrant la reducció de feina que suposa usar aquesta versió biodegradable.

El plàstic d’encoixinar s’utilitza en la producció professional d’hortalissa com a tècnica per controlar l’herba, permet baixar despeses de mà d’obra, facilita la feina i avança les produccions. El principal problema és la posterior gestió d’aquest plàstic una vegada emprat i convertit en residu.

No tothom assumeix el cost i temps que implica replegar-lo i portar-lo a un punt habilitat, sinó que o es crema dins bidons o es capola amb la fressadora, quedant milers i milers de petits fragments que ja mai ningú serà capaç de treure del bocí. Dins el plàstic convencional encara existeix la variant anomenada plàstic oxodegradable, un formulat que facilitava la reducció en microplàstics, de forma que el pagès ja no tenia quasi bocins a la vista i sentia que s’havia fet una bona feina. A algunes comunitats ja està prohibit, i amb raó, perquè són un atemptat contra el medi.

Amb el plàstic biodegradable s’elimina aquest problema, atès que es fon i passa a ser incorporat per la terra en qüestió de mesos. No hi ha una reducció de la mida, sinó una desaparició completa, gràcies a estar fabricat a partir de materials orgànics. En números teòrics, l’increment de cost inicial es veu compensat per l’estalvi posterior per no haver d’invertir en la retirada.

En aquests anys de projecte, una vintena de finques eco d’horta s’han beneficiat de l’ajuda i en total s’han evitat més de 718 quilòmetres de plàstic, substituït-lo per 13.293 kg de biofilm biodegradable, sense transgènics.

Back To Top