Skip to content
ActualitatMontuïriPorreresSant JoanSencelles

El Govern denuncia davant Fiscalia possibles crims a les fosses de les Illes

El Govern de les Illes Balears ha tornat a denunciar davant Fiscalia els possibles crims contra la humanitat a les fosses exhumades a les Illes Balears.

En la denuncia que es remetrà al fiscal de Sala en matèria de drets humans i memòria democràtica, s’esmenten totes les troballes de restes humanes amb signes de violència en las fosses exhumades a les Illes, atesa l’existència d’indicis de possibles crims de lesa humanitat de naturalesa imprescriptible i efectes permanents.

Aquesta és la segona vegada que Advocacia de la Comunitat Autònoma denuncia aquests fets davant Fiscalia. El 2018 ja va hi va dur els possibles crims contra la humanitat a les fosses dels cementeris de Sant Joan i Porreres, en constatar indicis d’haver-se comès presumptament aquests crims a Mallorca entre agost de 1936 i març de 1937. En aquesta ocasió la denuncia fou arxivada per part del fiscal superior de les Illes Balears “a causa de la impossibilitat d’exigir responsabilitats criminals per uns fets perpetrats en el període a què es refereix la denúncia, que no solament es troben prescrits, sinó que, a més, s’han de considerar amnistiats en virtut de la Llei de 15 d’octubre de 1977, aprovada per un Parlament democràtic en ple procés de Transició”.

Ahir el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, comparegueren en roda de premsa per fer públics els detalls de la denuncia.

En aquest sentit, han coincidit a assenyalar la nova Llei de memòria democràtica i la creació el passat 25 d’abril de la nova figura del fiscal de Drets Humans i Memòria Democràtica com un nou ventall de possibilitats perquè aquestes denúncies arribin a bon port.

“Estam segurs que aquesta presentació de la denuncia serà la definitava“, apunta Yllanes perquè “tenguem una resolució judicial que pugui significar la reparació definitiva de totes aquestes 196 víctimes que hem idenfiticat a les Illes Balears”.

En referència a la primera denuncia que fou arxivada, informen des del Govern que amb posterioritat tant el Parlament de les Illes Balears com el Parlament de l’Estat espanyol han introduït dins l’ordenament jurídic noves normes i principis generals que formen part del dret internacional humanitari i que, segons la memòria justificativa aportada per la Direcció General de Memòria Democràtica i aprovada en l’últim Consell de Govern, aconsellen que l’executiu exerceixi de nou la seva responsabilitat de posar els fets en coneixement de la Fiscalia.

Yllanes i Garrido en la roda de premsa.

S’argumenta que “la reiteració d’aquesta denúncia té el seu fonament en que, amb posterioritat al decret d’arxiu de març de 2018, tant el Parlament de les Illes Balears com el Parlament de l’Estat espanyol han aprovat noves normes per a la protecció de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista que configuren un nou marc jurídic en què queda garantit el dret a la investigació”, ha explicat Garrido, qui ha recordat, a més, que “la nova Llei estatal especifica clarament que els crims contra la humanitat no prescriuen i que la Llei d’amnistia s’ha de interpretar conforme al Dret internacional dels drets humans”.

MORT VIOLENTA

Amb posterioritat a les intervencions de les fosses de Sant Joan i Porreres de 2014 i 2016, objecte de la primera denúncia, les exhumacions han continuat, per la qual cosa s’adjunten a denúncia els informes i certificats dels resultats de les exhumacions dutes a terme entre el 2018 i el 2022 a les fosses de Calvià, Inca, Llucmajor, Marratxí, el Pou de s’Àguila (Llucmajor), Porreres i Son Coletes (Manacor), a Mallorca; així com les dels cementeris de ses Figueretes d’Eivissa, i de Sant Francesc de Formentera, on les anàlisis antropològiques corresponents també han determinat que hi ha cossos exhumats que presenten evidències de mort violenta.

ALTRES FOSSES DEL PLA

Cal recordar que a la comarca del Pla a més de les fosses de Sant Joan, la primera de Mallorca, i la de Porreres, també s’han excavat sense èxit o bé sense identificacions de les restes trobades les fosses dels cementiris de Montuïri o Sencelles.

Back To Top