Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxCulturaLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Els museus del Pla celebren el seu dia internacional

pare ginard

A la comarca del Pla de Mallorca no quedam enrere i també tenim els nostres museus. Tenim museus i tenim col·leccions. Tot i que moltes vegades no diferenciam una cosa de l’altra.
Aquest dijous, dia 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. Una data que aquest any duu per títol ‘Museus, sostenibilitat i benestar‘.

D’aquesta manera els museus organitzen activitats entorn de aquest dia. Alguns ho fan el mateix dia i altres al llarg de la setmana o el cap de setmana per tenir una major presència de públic.

Quants museus tenim al Pla?

Com ja hem dit pot haver-hi museus o col·leccions. Per tenir la consideració de Museu s’han de complir tota una sèrie de requisits. Hi ha importants col·leccions com les de vidre de Gordiola, a Algaida o la de patrimoni etnològic dels Calderers, a Sant Joan. També hi ha els museus parroquials. El de Sineu amb una destacada col·lecció d’escudelletes o el de Sant Joan amb tot el seu patrimoni litúrgic. A Pina, les monges i a Cura, els Franciscans, també hi tenen un petit museu. A Costitx hi ha el Museu de Ciències Naturals. A Sencelles hi podem trobar la Casa Museu de la Beata Sor Francinaina Cirer.

Després s’hi haurien d’afegir col·leccions privades i sense cap mena d’accés al públic. D’aquestes se sap que n’hi ha ceràmica, etnològiques, de fotografia, etc.

Així, dels museus que hi ha a la comarca quatre són els que organitzen actes per aquests dies.

Museu de la Paraula Casa Rafel Ginard
Carrer de Socies, 7
Sant Joan
info@mallorcaliteraria.cat / 971526672

Dijous 18
A les 19 h Presentació del llibre i inauguració de l’exposició «Sacrificis»
Fotografies i instal·lacions de Jaume Perelló Llabrés
Poemes de Joan Miquel Chacón

Les passejades pels camins del centre de Mallorca han esdevingut tristes en la darrera dècada. La percepció general és la degradació del camp tradicional mallorquí, al camp hi viu més gent que mai, però el conreu del mateix va minvant. També destaquen la multitud de finques abandonades que, amb el pas inexorable dels anys, esdevenen revellars, envoltats de parets plenes de romeguers. Entre els arbusts veim guaitar casetes abandonades, porxos esbucats i les branques dels ametllers i figueres que fins no fa gaire donaven el seu fruit. Aquests arbres eren cuidats amb esment per pagesos i pageses que els havien conreat amb il·lusió i un sentit de l’obligació ferms al llarg de la seva vida. Ara ja invàlids per la vellesa o, el que és pitjor, havent abandonat el món dels vius, han deixat un testimoni que no recull ningú més. Les causes són evidents i aquest treball no és un assaig o estudi lletrut sobre les mateixes. És un lament, un crit de dolor de dues persones que s’identifiquen com unes de tantes víctimes de la pèrdua de la identitat mallorquina.

L’exposició romandrà oberta fins al desembre de 2023.
Per a visites concertades contactau a info@mallorcaliteraria.cat
Tallers per a escoles al voltant de l’exposició: educatives@mallorcaliteraria.cat

Museu Sant Juníper Serra
Carrer del Barracar Alt, núm. 6.
Petra

Dijous 18

Visita de l’alumnat del Col·legi Públic Juníper Serra de Petra.

Visita d’un grup de 50 persones procedents d’Amèrica.

De les 9 fins a les 14 h Portes obertes.

A partir de les 19 h Vesprada al Museu.

Museu de Porreres
Carrer d’Agustí Font, Prevere, núm. 23
Porreres

Exposició «Toni Barrero. Pulsiones, Nocturnos y Duermevelas», de l’1 d’abril al 23 de juliol de 2023. Comissari: Tomeu Simonet

Dijous 18 (a la Biblioteca Municipal)
De 17 a 18.30 h Taller infantil «Arquitectes talaiòtics». Activitat recomanada a partir de 4 anys. Inscripció a l’Ajuntament i a festes@porreres.cat

Museu Arqueològic de Son Fornés
Carrer d’Emili Pou (Molí des Fraret)
Montuïri

Enguany han proposat treballar en xarxa juntament amb el Museu d’Història de Manacor i la Fundació Cosme Bauçà (Felanitx) a partir d’un cicle d’activitats conjuntes entre les tres institucions.
Tres diumenges repartits entre abril i juny, tres activitats diferents circularan pels tres museus per commemorar aquesta efemèride del Dia dels Museus de forma conjunta.
Com veim al Museu Arqueològic de Son Fornés ja han realitzat algunes de les activitats. Ara, la pròxima serà:

Diumenge 4 de juny
De 10.30 a 12.30 h Fem sabó!
S’elabora un sabó artesanal a partir d’oli usat, olis essencials, saïm i sosa càustica.

cartell dia Museus
Back To Top