Skip to content
ActualitatReportatgesSineu

Son Torelló de Sineu, vuit segles d’història a la venda

Son Torelló Sineu
Façana que dona a la plaça del Fossar i on hi ha l'entrada al celler.

“Som tres germans i no tenim altra sortida que la venda de Son Toreó (Torelló)”. Sineu és ple de casals i de cellers. Però si hi ha una referència gastronòmica per a la cuina mallorquina, aquesta és Son Torelló. Ara, l’emblemàtic casal està a la venda. Els propietaris, tres germans, des de fa uns anys han optat per aquesta sortida en lloc de dividir “encara més” entre cosins aquest històric edifici.

Son Torelló Sineu
Guillem Fuster Alomar és un dels tres germans que tenen part de l’edifici. El seu fill Pedro regenta la part del celler.

“Increíble casa de más de 1.000 años de antigüedad con 2 restaurantes, bar y bodega en Sineu

Amb aquest títol, amb aquest reclam, s’ofereix a possibles compradors aquest edifici. Els germans Guillem i Toni (l’altra germana, nom Joana) expliquen que el celler l’agafaren els seus padrins el 1933. “Aleshores la nostra mare tenia 8 anys i ella mai ja no es va moure d’aquí”. Els seus fills són la quarta generació que regenta l’establiment. Del 1933 al 1955 ho dugueren els padrins. Després ho agafaren els pares i el 1989 foren aquests tres germans que ho dugueren fins fa uns anys que ja ho regenten els fills d’aquests dos. L’establiment està dividit entre el restaurant i una petita zona de bar de la planta baixa i l’històric celler de la part inferior.

Segons s’explica en el portal immobiliari l’edifici disposa de 20 habitacions i sis banys. A més de tota la zona de restaurant, cuina i celler. Tant Toni com Guillem, entrevistats per separat, ens explicaren que tant un negoci com l’altre funcionen a ple rendiment. “No ho venem pel que fet que no tregui. És més per la complexitat d’encara dividir més l’edifici entre cosins”, explica Toni. Per la seva banda, Guillem, en el mateix sentit assenyala que “la caixa és bona i és un negoci a ple rendiment. No tenim cap problema en mostrar la caixa a qui ho vulgui comprar. Però els germans consideram que no podem deixar això encara més dividit entre cosins”. Ambdós reconeixen que fa uns anys que ja ho vam treure a la venda i mentrestant anam fent feina per tirar endavant els negocis.

Segons la immobiliària el preu de venda és de 2,8 milions. Al portal web s’hi explica que l’edifici té dues plantes, un celler i accés per tres de les seves façanes. A més del restaurant, el bar i el celler explica que hi ha una sala oficina i una planta pis de 600 metres quadrats per reformar. A dalt hi ha la terrassa de 50 metres. Té llicència d’activitats.

Història

Aquests mil anys d’antiguitat que assenyala el portal immobiliari s’haurien de reduir a la gens menyspreable xifra de 783 anys. Així ho diuen els propietaris. Assenyalen que és que segons l’historiador i sacerdot, mossèn Bartomeu Mulet, qui va dir que els primers documents que parlen de Son Torelló daten del 1240. Així mateix, sempre s’ha dit que el pou interior de l’edifici, visible des del celler seria d’època sarraïna. Segons s’explica a la Guia dels Pobles de Mallorca, “l’any 1607 el casal era propietat de Lleonard Torelló. Aquesta família radica a Sineu des dels primers segles de la conquesta. El 1495, Joan Torelló, natural de Sineu, era conseller del regne, mentre que el 1506 Ferran el Catòlic concedí privilegi perpetu de cavaller a favor d’Antoni Torelló, privilegi confirmat al sineuer Joanot Torelló el 1742”. El pare dels actuals propietaris comprà el casal al 1974, com ja hem dit després de tota una vida treballant al celler.

Back To Top