Skip to content
ActualitatVilafranca

Vilafranca ho té clar: no més parcs fotovoltaics a sòl rústic

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat per unanimitat una moció de l’oposició ARA! Candidatura Unitària (ara Assemblea per Vilafranca) amb la qual volen blindar el sòl rústic contra els parcs fotovoltaics que proliferen de fa uns anys ençà a Mallorca i a la comarca del Pla de Mallorca.

El regidor d’ARA Joan Nicolau, explica que “és una tendència desastrosa. En els darrers anys hi ha hagut una allau de projectes de parcs fotovoltaics arreu de tot Mallorca, en sòl rústic”. Afegeix que “aquest tipus d’instal·lacions suposen, en la majoria d’ocasions, no només un impacte paisatgístic considerable, sinó també la reducció dels sòls agrícoles del municipi”.

En declaracions a TotPla, Nicolau celebra l’aprovació de la moció i matisa: “Sabem que les competències no són municipals, però ara almanco ja hi ha un posicionament clar de l’Ajuntament de Vilafranca que entenem que s’ha de tenir molt en compte a l’hora d’autoritzar o no nous parcs al nostre terme municipal”.

El regidor vol deixar clar que “no estem en contra d’instal·lar plaques solars damunt magatzems o altres espais ja construïts per autoconsum”. “És necessari apostar per l’ús de les energies renovables sempre que aquestes estiguin dins zones urbanes i industrial o, en el cas que estiguin situades en sòl rústic, aquestes siguin només per autoconsum”, apunta.

L’aposta és aprofitar espais construïts per fer autoconsum

En la moció s’apunta que a banda de la instal·lació d’aquest tipus de parcs “impliquen també la instal·lació de quilòmetres de noves línies elèctriques, obertura d’accessos a les parcel·les, instal·lacions de subestacions transformadores d’energia, etc.”

REDUCCIÓ DEL SÒL FÈRTIL

Aquests parcs reduirien el sòl fèrtil, que és avui en dia un recurs escàs i s’han d’intentar preservar i protegir, per tal de prioritzar el seu ús agrari i ramader per poder apostar de cada vegada més per un producte alimentari de proximitat i de qualitat.

A més a més, “aquestes instal·lacions també suposen un impacte en l’àmbit ecològic i paisatgístic important i difícil de restituir”.

Fa poques setmanes aquest digital va publicar una notícia sobre el projecte de parc fotovoltàic projectat a l’emblemàtica finca de Son Santandreu dins el terme municipal de Petra. El parc preveu la instal·lació de 34.344 panells solars en uns terrenys de 525.917 metres quadrats (52,5 hectàrees).

A Vilafranca hi ha el parc fotovoltaic a Aubedellet. Molt aprop del nucli hi ha el d’es Pagos però ja dins el terme de Porreres.

Back To Top