Skip to content
ActualitatAlgaidaSanta EugeniaSineu

Santa Eugènia, Algaida i Sineu pioners de l’autoconsum elèctric al Pla

santa eugènia

Els municipis de Santa Eugènia, Algaida i Sineu són pioners al Pla de Mallorca quant a la posada en marxa i foment dels autoconsums d’energia compartits, una eina que servei per abaratir la factura de la llum de ciutadans i empreses.

L’Institu Balear de l’Energia (IBE) va fet fet públiques les dades que consoliden aquesta empresa pública d’energia com a capdavantera a l’àmbit de l’estat gràcies a l’impuls dels autoconsums compartits arreu de les Illes Balears, “uns autoconsums compartits que en aquest 2023 van superant les previsions de l’ens en la majoria de municipis on es desenvolupen, atès que  ja han arribat a 572 les sol·licituds per a 13 dels projectes que estan en procés”, expliquen.

Part d’aquest èxit és gràcies a la implicació dels tres esmentats municipis de la comarca del Pla de Mallorca.

Pel que fa a Algaida el procés d’adhesió va acabar el passat dia 15 de març i s’hi han rebut un total de 44 sol·licituds de particulars per ser beneficiaris de la instal·lació fotovoltaica que l’IBE està desenvolupant sobre la sala polivalent, que sumarà 20 kW i podrà fornir quinze llars (una de vulnerable) i tres pimes.

Des de l’IBE informen que “arran de l’alt interès per la iniciativa, l’Ajuntament d’Algaida ha proposat quatre espais suplementaris per fer-hi instal·lacions, que podran  sumar 51 kW més” .

A Sineu, en els procés d’adhessió dels autoconsums que l’IBE està construïnt a Sineu, ha rebut 34 peticions de particulars (dues de vulnerables) i quatre de pimes.

Capitol a banda mereix Santa Eugènia, que va ser el capdavanter de tot l’estat i que va permetre el Govern produir i comercialitzar energia per primera vegada. L’autoconsum està ubicat en el CEIP Mestre Guillemet.

Fou el primer de les Illes Balears a generar energia neta i vendre-la a preu de cost prioritzant els consumidors vulnerables, un total de 38 habitatges, 4 d’ells vulnerables, 3 negocis, a més de l’escola mateixa i altres instal·lacions municipals, ja s’estan beneficiant i veuen abaratida la seva factura de la llum. Cal apuntar que la instal·lació ha sigut finançada amb l’impost de turisme sostenible.

L’IBE i el nou visor dels autoconsums compartits

L’Institut Balear de l’Energia (IBE) és un ens dependent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica que va ser creat l’any 2019 gràcies a la Llei de canvi climàtic i transició energètica, i va permetre a les Illes Balears ser la primera comunitat autònoma a tenir una empresa pública d’aquestes característiques.

La vocació de l’IBE no ha estat una altra que democratitzar l’energia, sempre prioritzant les llars vulnerables, i la seva posada en marxa ha permès la creació d’una xarxa d’autoconsums compartits arreu de les Illes que ha permès desenvolupar, fins ara, un total de cinquanta projectes que veuran la llum durant el 2023. A més, ha impulsat el Pla d’Autoconsum de la CAIB, que ha ajudat a reduir la factura de la llum de la Comunitat Autònoma i a crear comunitats energètiques, una altra eina col·lectiva i de col·laboració per tal de ser més sostenibles en la generació i l’ús de l’energia. L’IBE també ha impulsat durant el 2022 la millora dels serveis dels punts de recàrrega públics i que es troben integrats dins la xarxa MELIB.

El 2023 s’ha creat un visor a través del qual es poden consultar la ubicació, la potència instal·lada, l’estat del procés d’adhesió, la quantia de reducció d’emissions de la instal·lació i el radi d’abast de l’autoconsum compartit.

Aquest visor consisteix en un mapa interactiu que permet a la ciutadania consultar tots els autoconsums compartits que l’IBE ha desenvolupat i que inclourà els nous que se’n vagin instal·lant. Aquesta eina a través del visor de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB), l’ha desenvolupat l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de l’arxipèlag.

Back To Top