Skip to content
Opinió

Tradicions que canvien

Arriba Pasqua. Temps de panades, de frit i d’encontres, familiars i religiosos. Però sembla que bufen temps de canvis. De fa uns anys ençà la processó de Sineu, la del Divendres Sant, ja no arreplega aquella gernació d’antany, el frit dels cellers ha guanyat a la fe. A Sant Joan, a Consolació, ja no davalla ningú i a Llubí… a Llubí continuen cantant les tradicionals (d’altres contrades) Saetas.

El dijous o el divendres era dia de fer panades, foc al forn. Mans poc avesades a la cuina. Ara fes el pessic així, ara fes-lo així deçà.

Però aquells dies, i especialment després de la pandèmia, semblen canviar. Molts ja fan Pasqua abans del Ram. Feren i es menjaren les panades el cap de setmana passat. Resulta que el fill i la nora aquesta setmana han partit de viatge. Sí, així s’agafen tres dies lliures (dilluns, dimarts i dimecres) i en tenen 10 de festa. Altres, mestres i professors (aquí el senyor rector no li toca) emprenen el vol de dijous fins al Diumenge de l’Àngel, si la butxaca ho permet.

Per tant, les tradicions de Pasqua, carepulles, Encuentros i pancaritats queden pels majors, pels devots.

Record com no fa molts anys, a un poble del Pla, d’on sinó?, els quintos van voler organitzar un concert la nit del Divendres Sant. El rector va posar el crit en el cel. El batle ho va aturar. On s’ha vist mai!

Avui, cada dia hi ha concerts, tardeos i molta oferta lúdica més. No cal esperar la resurrecció de ningú per a fer festa. Es pot tardejar i dur el ciri a la processó el vespre. Anar a missa i repicar.

D’aquesta manera veim com aquest Pla de Mallorca on sembla que les tradicions no canvien, on tot va a la Pàssia, on s’ha de menjar la primera panada de carn el dissabte i fer el frit de Pasqua el diumenge, aquest Pla de Mallorca, evoluciona i no ha quedat ancorat en la Mallorca rural que molts ens volen fer creure. El Pla de Mallorca batega, als 14 pobles hi ha gent viva, gent espavilada i gent que manté les tradicions però sense caure en el fanatisme. El Pla som uns pobles on mantenim Cossiers al costat de Mucs, on sembram els alls per Sant Pau i segam pel juliol. Però també on feim tik-toks i ens sabem el darrer model de telèfon mòbil del mercat per poder estalquear amb els amics. Fins i tot n’hi ha que hi tenen flow.

Aquí, a aquesta Mallorca del segle XXI és on des de TotPla.cat hi volem jugar el nostre paper. Volem ajudar a la cohesió social, volem fer comarca, volem fer poble, volem unes tradicions que s’adaptin als nous temps. Volem un Pla de futur amb una aposta pel medi ambient, per la igualtat… I tot això serà possible amb l’esforç de tots. El poble és qui mou el poble, qui fa festa, qui fa una societat millor i també és, vós sou, qui pot fer créixer Tot Pla. Col·labora.

Back To Top