Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Més de la meitat del Pla de Mallorca és zona vulnerable per contaminació de nitrats

Zones Vulnerables Balears

El Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual es designen les zones vulnerables per la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries de les Illes Balears. Això suposa que un total de 360,4 kilòmetres quadrats dels 592,5 que conformen els 14 pobles del Pla han estat declarats zona vulnerable per a la protecció de les aigües davant la contaminació produïda per nitrats d’origen agrícola.

A la xifra de 360,4 kilòmetres quadrats encara s’hi hauria de sumar la superfície urbana i això encara augmenta més considerablement la superfície vulnerable del Pla. En total la zona afectada és el 60’8 % del total dels 14 municipis.

A aquestes zones afectades a tota Mallorca són un total de 22 de les 87 masses d’aigua subterrània de l’arxipèlag. A aquestes 22 masses també s’hi han de sumar més de nou subconques hidrogràfiques, que també queden declarades zones vulnerables per la contaminació de nitrats d’origen agrari. Això fa que a totes les Illes Balears suposi un 40% del territori. Així, si al Pla són 360 els kilòmetres quadrats que queden protegits a les Balears la xifra és de 1.938,9 km².

PER POBLES: (Kilòmetres quadrats afectats per la declaració a cada municipi del Pla)

Algaida: 29,8 \ Ariany: 17,6 \ Costitx: 11,5 \ Lloret: 9,9 \ Llubí: 34,9 \ Maria: 25,5 \ Montuïri: 4,2 \ Petra: 40,2 \ Porreres: 42,1 \ Sant Joan: 30,8 \ Santa Eugènia: 12,4 \ Sencelles: 31,4 \ Sineu: 47,7 \ Vilafranca: 22,4

La declaració de zona vulnerable suposa un seguiment específic de la concentració de nitrats i l’aplicació d’un pla d’actuació amb l’objectiu d’eliminar o de minimitzar els efectes dels nitrats sobre les aigües.

Aquesta normativa revisa i actualitza l’anterior, de 2010, i dona compliment a la Directiva 91/676/CEE, de 12 de desembre. Així mateix, a aquestes zones s’haurà d’aplicar el pla aprovat per la Conselleria d’Agricultura referent a aquestes zones vulnerables.

Back To Top