Skip to content
ActualitatPetraSineu

Accident de tren a Petra: simulacre mortal

La Direcció General d’Emergències i Interior i els Serveis Ferroviaris de Mallorca han organitzat avui matí un simulacre d’accident ferroviari amb múltiples víctimes per tal de posar en pràctica el protocol de resposta de tots els organismes que actuen en aquests tipus d’emergències.

Els objectius concrets d’aquest exercici, en el qual han participat aproximadament un centenar d’efectius, han estat exercitar els procediments d’activació i desactivació dels distints organismes i serveis; practicar el plantejament i la presa de decisions dels llocs de comandament davant situacions com l’evacuació d’un gran nombre de persones afectades, atenció a afectats, rescat i trasllat de víctimes, etc., així com avaluar la capacitat de resposta i la cohesió dels organismes participants.

L’exercici classificat de nivell 2 ha simulat un descarrilament que ha afectat tres vagons en un lloc de difícil accés, passada l’estació de tren de Petra en direcció a Manacor, amb el resultat de 3 víctimes mortals i 37 ferits de diversa gravetat. El serveis d’emergències participants han entrenat situacions com ara el tall de tensió de la catenària en el tram de l’accident; el tall de la circulació i l’acordonament del perímetre de seguretat; la localització, el rescat i l’extracció de les víctimes; el triatge, l’atenció sanitària i el trasllat dels afectats; etc.

L’operatiu humà que ha participat en el simulacre ha superat les 100 persones i hi han estat implicats, a més de la DGEI i SFM, els Bombers de Mallorca, el SAMU061, la Delegació del Govern, les forces i cossos de seguretat de l’Estat (Policia Nacional i Guàrdia Civil), l’Institut de Medicina Legal, el SEIB112, els Bombers i la Policia Local de Palma, la Policia Local de Petra i la Creu Roja.

El director gerent d’SFM, Mateu Capellà, ha explicat que «cada any SFM ha de fer un simulacre atenent al Pla d’Autoprotecció, si bé enguany s’ha volgut fer un simulacre més gran amb Emergències i implicant a tots els agents que estarien implicats amb un accident d’aquest tipus».

El trajecte Manacor-Sineu, en ambdós sentits ha quedat suspès entre les 10.20 i les 15.24 hores. Si bé s’ha substituït el servei amb autobusos que han connectat les parades.

El Pla d’Autoprotecció d’SFM

Aquest simulacre està emmarcat dins el Pla d’Autoprotecció de l’empresa, que s’actualitza cada any i que té com a objectius principals prevenir i controlar els riscs sobre les persones i els béns en les instal·lacions i dependències d’SFM, així com donar resposta adequada a situacions d’emergència. Al marge d’aquest tipus d’esdeveniments, el Pla inclou auditories i inspeccions de les instal·lacions, així com accions de formació contínua per a tots els treballadors d’SFM, amb diferents nivells d’exigència en funció del lloc de treball exercit, que garanteixen un coneixement exhaustiu dels protocols que s’han de seguir en tot tipus de situacions d’emergència.

La preparació d’aquest simulacre ha suposat el treball coordinat durant mesos de tots els efectius implicats. Per això, des d’Emergències i des d’SFM es vol agrair a tots els participants l’esforç i la implicació perquè tot s’hagi desenvolupat de la millor manera.

Back To Top