Skip to content
Maria de la Salut

Rafel Jordà Siquier, un mariando premiat per la Fundació Princesa de Girona

Rafel Jordà guanyador del Premi Princesa de Girona en la categoria Empresa

La Fundació Princesa de Girona ha escollit Rafel Jordà Siquier com a guanyador del Premi Princesa de Girona en la categoria Empresa. El guardó li arriba a Jordà després que un grup d’experts hagi decidit reconèixer la seva trajectòria per «democratitzar l’accés a l’espai per al benefici de la societat fent possible el llançament de satèl·lits d’òrbita baixa i reduir els terminis de desenvolupament i fabricació, i a un cost competitiu».
Segons expliquen des de la Fundació “aquests satèl·lits permeten analitzar i prevenir factors crítics relacionats amb el canvi climàtic, la sostenibilitat”. A més, el jurat destacà de Jordà «la seva passió i entusiasme, la seva capacitat de lideratge i la seva qualitat humana fan que sigui un excel·lent nou membre de Generació premiats».

Rafel Jordà, ha agraït aquest premi amb una menció especial a la seva dona i ha volgut “compartir amb els joves emprenedors els passos que he seguit per aconseguir aquest premi: aprendre dels meus pares, amics, professors i de la gent amb qui he treballat; emprendre sense por i tornar a la societat tot allò que m’ha donat”. La seva empresa, Open Cosmos, proposa eines perquè aquests satèl·lits puguin abordar els grans reptes globals com ara el canvi climàtic, l’ús de recursos naturals o la connectivitat en àrees remotes.

Jordà va néixer a Barcelona, i créixer a Maria de la Salut d’on són els pares. Va estudiar a l’escola pública fins al batxillerat graduant-se amb un 9.9 de mitjana, premi d’excel·lència i nota més alta de selectivitat a les Balears. Durant la seva etapa de formació va rebre beques i reconeixements com la Menéndez Pelayo o l’Europa del Banco Santander. Es va formar com a enginyer aeronàutic superior a la UPC on a més va liderar diversos projectes per treure imatges de la Terra des de sondes estratosfèriques, fabricar coets supersònics i llançar-los també des de l’estratosfera. A 22 anys, ja es va incorporar a Zero2Infinity.

A 24 anys, es va unir a Airbus Defence&Space cursant alhora un MBA becat per la SEPI a l’Escola d’Organització Industrial. Dos anys després, va fundar Open Cosmos, on ha fabricat alguns dels satèl·lits més innovadors d’Europa.

Open Cosmos dissenya, fabrica i opera satèl·lits capaços de recopilar dades de la Terra per abordar els grans reptes globals com ara el canvi climàtic, l’ús de recursos naturals o la connectivitat en àrees remotes. Els satèl·lits mesuren cada racó de la Terra amb diversos sensors i posen tota aquesta informació a l’abast de la gent perquè puguin prendre decisions climàticament i econòmicament sostenibles.

La miniaturització tecnològica fa possible que els seus satèl·lits siguin més petits que els tradicionals, cosa que permet fer-los més ràpidament i econòmicament, adaptant-los a les necessitats del client. Open Cosmos ha llançat amb èxit múltiples satèl·lits i ha guanyat contractes per un valor agregat superior als 50 milions d’euros, amb 7 milions de dòlars d’inversió. Ara compta amb prop de 70 empleats distribuïts entre Espanya i el Regne Unit.

Back To Top