Skip to content
AlgaidaCulturaDestacatLloret de Vistalegre

Peregrinació sarda a Sant Honorat per a venerar la Mare de Déu de la Panada

Matta fou la primera sarda a ingressar a l'Ordre dels Cavallers i Dames de Santa Maria de la Panada

El diumenge 18 de maig, l’ermita de Sant Honorat al Puig de Randa, tornarà a ser l’escenari de l’Aplec de Santa Maria de la Panada. Un acte organitzat per l’Ordre dels Cavallers i Dames de Santa Maria de la Panada. I que aquest any comptarà amb la presència d’una delegació sarda liderada per l’antropòloga Veronica Matta.

I és que les dues illes del Mediterrani estan unides, entre altres coses, per la panada. Aquest menjar que tradicionalment associam a les festes de Pasqua té a l’illa de Sardenya fins i tot un recorregut gastronòmic la via de sa panada que ens acosta a les diferents maneres d’elaborar aquest plat, que nosaltres consideram “tan nostre”.

Matta, ha explicat a TotPla que “la panada es remunta a l’antiga mesopotàmia. Hi ha documentada l’existència d’una recepta babilònica que ens mostra com, ja fa 4.000 anys, la idea d’un ‘contenidor comestible’ per cuinar, emmagatzemar i transportar aliments ja existia.” “La crosta de pa amb menjar a l’interior com veiem és antiquíssima i existeix a tot el món amb diferents noms”.

Sobre el seu origen Matta explica que “no ens hem de demanar sobre si la panada és de Mallorca, de Menorca o de Sardenya la importància està en la resistència d’aquest plat, d’aquest aliment al llarg del temps, dels segles”.

Matta inicià les seves investigacions el 2017, de llavors ençà ha recorregut món a la recerca de la panada. Però fou a Mallorca on entrà “en deliri”. “Ja pots imaginar el que suposa per una antropòloga trobar-se amb una Mare de Déu de la Panada. La sorpresa i la incredulitat foren majúscules”. De llavors ençà la relació entre Veronica Matta i la Mare de Déu de la Panada i entre Mallorca i Sardenya ha estat més estreta.

A la seva illa de Sardenya, Matta explica que hi ha tres poblacions (Assemini, Cuglieri i Oschiri) on es fan panades i festa entorn d’aquestes. Allà, explica la sarda que la panada s’omple de porc, d’anguila o de me “cada zona utilitza aquesta estructura de pa per omplir-lo amb allò que té més proper el que la natura li dona, productes de proximitat“.

La visita de la delegació sarda a més de Matta comptarà amb la presència de Rita Fenu, Claudio Angotzi, Adriano Pinna i Monica Sciola.

APLEC

L’esdeveniment d’aquest diumenge a Sant Honorat començarà a les 10:30 amb la celebració de l’Eucaristia en honor a la Mare de Déu, presidida pel Pare Miquel Mascaró, custodi de l’Ermita. A continuació, s’oferiran els discursos institucionals i culturals. Jordi Llabrés i Sans, Cavaller de l’Ordre, donarà la benvinguda als participants i obrirà oficialment la jornada amb una salutació i una reflexió sobre la importància de l’esdeveniment, recordant com l’Aplec representa una oportunitat per a celebrar la fe i renovar el compromís amb la preservació de la tradició cultural i espiritual que uneix les comunitats del Mediterrani. “El VIII Aplec – afirma Llabrés – és un moment de gran importància per a tots nosaltres, una oportunitat per celebrar la nostra fe, però també per renovar el nostre compromís amb la conservació de la tradició cultural i espiritual que ens uneix”.

A continuació, el senyor Francisco Salleras Juan, fundador de l’Ordre dels Cavallers i Dames de Santa Maria de la Panada, expressarà la seva satisfacció per la meta assolida: el 45è aniversari de la devoció mariana a Santa Maria de la Panada. “Estic molt content de celebrar el 45è aniversari del culte marià de Santa Maria de la Panada. Aquesta és una data especial per a tots nosaltres, perquè no només celebrem la nostra fe, sinó també la força d’una tradició que ens ha unit per generacions. L’Aplec –declara Salleras Juan– és l’ocasió perfecta per renovar el nostre compromís amb aquesta devoció i preservar l’herència espiritual i cultural que hem rebut”.

Un altre moment destacat del dia serà la intervenció de Veronica Matta, antropòloga i primera dona de Sardenya a rebre el títol de Dama d’Honor de Santa Maria de la Panada, qui explorarà la importància cultural i simbòlica de la Panada, subratllant com aquest ritu és molt més que una simple expressió religiosa: “La Panada – afirma Matta – no és només un ritu, és un llaç profund que uneix les generacions, un signe de resistència i esperança que va més enllà del culte religiós i s’arrela a la memòria històrica i cultural dels pobles del Mediterrani”.

El matí continuarà amb la lectura de poesies dedicades a la Verge i un moment musical amb cants devocionals que celebren la figura de la Verge. A continuació, el públic hi podrà participar en una festa popular amb la participació dels grups folklòrics locals, els Balladors de la Riba i els Xerebiols de sa Pobla, que donaran vida a una sèrie d’actuacions tradicionals, demostrant així el fort enllaç entre la devoció religiosa i la cultura popular.

L’horabaixa, a les 17:00, l’estàtua de la Mare de Déu de la Panada serà solemnement traslladada al Monestir de les Monges Saleses, on romandrà durant dos dies, per ser venerada per la comunitat religiosa. Un moment particularment emotiu serà la presència de Sor María del Carmen Salleras Juan, padrina de l’estàtua, que ha dedicat anys de la seva vida a cura dels certificats per als Cavallers i Dames d’Honor, encara que mai no hagi vist físicament l’estàtua.

La seva participació en el pelegrinatge donarà a aquest gest un valor espiritual i humà especialment commovedor. En testimoniatge del profund enllaç entre les diverses ribes del Mediterrani, una delegació oficial provinent de Sardenya participarà en l’esdeveniment, portant amb si el símbol d’una tradició que passa segles d’història compartida.

El VIII Aplec de Santa Maria de la Panada no és només una celebració religiosa, sinó una oportunitat per consolidar el patrimoni espiritual, cultural i social que uneix els pobles del Mediterrani, unint fe, tradició i memòria històrica en una trobada que transcendeix les fronteres geogràfiques i culturals. L’esdeveniment, organitzat per l’Ordre dels Cavallers i Dames de Santa Maria de la Panada, representa una ocasió única per reflexionar sobre valors profunds i compartits i per celebrar l’herència espiritual que ens uneix.

Recordem que a més de Sant Honorat, Algaida, podem trobar la imatge de la Mare de Déu de la Panada a la capella de la comuna de Lloret.

Notícies relacionades:

Back To Top