A finals de febrer d’aquest any 2023, amb el temporal de neu Juliette va caure la Creu. Nom amb què és coneguda la creu de pedra ubicada a l’entrada del poble de Lloret al costat del Pou.
Aquests dies l’empresa RefoArt, encarregada de la restauració de l’element arquitectònic ha acabat els treballs de restauració i de col·locació d’aquest element catalogat.
Sebastià Amengual, batle de Lloret assenyala que “va caure a causa del vent per una filtració que tenia. La veritat és que en caure es va fer molt malbé i demanarem tres pressuposts, també demanarem el suport de Patrimoni del Consell que en aquell moment ens va dir que no hi havia cap línia de subvencions”, tot i que sí que el departament de Patrimoni ha fet el seguiment de la restauració de la creu. El cost de la intervenció és d’entorn dels 12.000 euros. “Aquests dies l’empresa ha acabat els treballs amb la instal·lació de la creu de nou al seu lloc”, explica Amengual.
HISTÒRIA
La Creu de terme de Lloret forma part del catàleg de Patrimoni del municipi. Està feta amb pedra de Santanyí i es tracta d’una creu neogòtica construïda el 1884 i que en va substituir una d’anterior datada el 1588. Així i tot, es creu que la base correspon a la creu original i seria el fust i la mateixa creu que serien de finals del segle XIX.
Les seves característiques assenyalen que la base té dos cossos, un de circular d’1,7 metres de diàmetre i un altre de troncopiramidal d’1,3 m d’altura. El
fust i el capitell tenen forma octogonal, i la creu és de tipologia grega de braços rectes i decorada amb flors de lis als extrems i als angles d’intersecció.
Conté una representació de la crucifixió a l’anvers i la representació de la Mare de Déu de Loreto amb el Nin sobre la Santa Casa de Loreto al revers.
A la base del fust hi ha la inscripció: 1884 / 16 / JULIO.