Ariany, Lloret de Vistalegre i Montuïri ens proposen jugar amb el seu patrimoni històric. Els tres municipis han agafat un personatge històric o llegendari del nucli per a realitzar una gimcana pel nucli urbà.
Aquesta és una nova manera de descobrir el patrimoni cultural a través d’un joc en línia, amb el mòbil. Així, Ariany, Montuïri i Lloret compten amb una nova proposta turística i cultural autoguiada en format de gimcana digital. Una eina gratuïta i que no necessita descarregar-se cap aplicació prèvia.

La iniciativa forma part del projecte Gimcana Turística Digital, integrat dins la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, i té l’objectiu de fomentar un turisme sostenible i experiencial a través de la tecnologia.
Les rutes estan disponibles les 24 hores del dia durant tot l’any, i combinen narrativa, història i jocs d’enginy per oferir una visita participativa i inclusiva.
El tinent de batlessa de Montuïri, Toni Miralles explica que “a cada poble on s’ha fet ens han demanat que els mostren llocs d’interès del poble i si teníem cap personatge històric, llegenda, etcètera perquè fos atractiva per a famílies i sobretot infants. En el nostre cas elegirem en Moiana, un bandoler del segle XVII que atemorí mitja Mallorca i també hi hem fet participar una dona més recent, però que també s’ha fet llegenda, na Cotona, la darrera dona que habità dins una cova a principis del segle XX”.
Miralles afegeix que “aquesta proposta, aquesta gimcana jo la compar amb les històries de les Tres Bessones, on a cada capítol ens conten una part de la història, però no de forma cent per cent real. No pretén ser una activitat d’història dels diferents pobles”.
A Lloret, Toni Gomila, regidor de Participació Ciutadana explica que “nosaltres elegirem al ciclista Josep Nicolau, un personatge recent que és qui ens convida a conèixer el poble mentre prepara la Volta a Mallorca i li roben la bici”. A partir d’aquí el Canó de Lloret serveix d’excusa per recórrer el nucli urbà.
A Ariany, és el batle Joan Ribot qui ens explica que “l’objectiu era trobar un tema atractiu per promocionar la nostra cultura i el nostre patrimoni”.



Així, amb aquesta proposta cada municipi acull una aventura pròpia, inspirada en la seva història i els seus personatges. A Ariany, Invasió de dimonis!, recrea una situació caòtica provocada per criatures infernals, que només els herois locals poden aturar. A Montuïri, La maledicció d’en Moiana fa reviure el famós bandoler del segle XVII, tornat de la mort a la recerca de venjança. I a Lloret de Vistalegre, El canó de Lloret planteja una missió per ajudar Josep Nicolau a recuperar la seva bicicleta robada just abans de disputar la Volta a Mallorca de 1932.
Segons expliquen des del grup Tech Sales, qui ha dissenyat les gimcanes, “aquestes estan fetes per ser accessibles i eliminant barreres digitals i socials. Qualsevol persona hi pot participar simplement escanejant un codi QR disponible al municipi o consultant el mapa de rutes de Gimcana Turística Digital. A més, els participants disposen de pistes per continuar avançant en el recorregut si es troben encallats en algun enigma. S’han de realitzar in situ”.
Aquest projecte és finançat amb fons europeus Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri d’Indústria i Turisme, i ja compta amb més de 220 rutes actives a tot l’Estat i ha estat utilitzat per més de 200.000 viatgers. A Mallorca a més dels tres nuclis del Pla de Mallorca també hi ha una gimcana sobre Estellencs.