La Unitat de Demanda de la comarca del Pla de Mallorca ha entrat en estat d’alerta per sequera i a partir d’aquest moment les administracions competents hauran de prendre mesures dràstiques per tal de pal·liar i mirar de revertir aquesta situació.
La comarca estava en situació de prealerta per sequera des del mes de març de 2021 i el passat agost, tot i les pluges de mitjans mes que no serviren per millorar l’estat de les reserves, la situació empitjorà fins al punt d’entrar per primera vegada en l’escenari d’alerta per sequera.
Ara, segons informa la direcció general de Recursos Hídrics entra en aplicació el Pla Especial d’Actuacions en Situació d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears que estipula un seguit d’obligacions a dur a terme per part de les administracions competents.
REUNIÓ URGENT A LA MANCOMUNITAT
De fet, la Mancomunitat Pla de Mallorca, que gestiona l’aigua de la comarca, ha convocat una reunió de la comissió d’aigua en la qual seran presents els representants dels ajuntaments i el gerent de l’empresa Hidrobal, concessionària del subministrament d’aigua a la comarca.
La presidenta de la Mancomunitat, Joana Maria Pascual, explicat que el pas de prealerta a alerta per sequera “és una situació que no és nova i que, de fet, ja ens veiem venir, però davant aquest nou escenari ens reunirem per veure quines mesures hem de prendre”.
En aquest sentit, segons la Conselleria del Cicle de l’Aigua “els ajuntaments i les entitats gestores sense connexió a dessalinitzadores hauran de realitzar restriccions obligatòries limitant el reg de jardins, la neteja de carrers, els usos ornamentals i les dutxes de platja”.
Així mateix, estipula que “les empreses que subministren aigua en camions tindran l’obligació de substituir el 50% del total del volum que s’ha de subministrar per aigua dessalada, sempre que estiguin situades dins el radi de 15 km d’un dispensador d’aigua dessalada”. En aquest sentit, val a dir que no és el cas de la Mancomunitat que nodreix d’aigua amb camionades els dipòsits de la comarca com ara el de Porreres puntualment i el de Montuïri diàriament, ja que estan a més de 15 quilòmetres de la dessaladora.
NOU POU A MONTUÏRI
Tot apunta que aquesta nova situació d’alerta per sequera farà que la Mancomunitat pugui disposar de l’aigua d’un nou pou de Montuïri. Així ho ha confirmat Pascual: “Una de les mesures que es preveuen si la situació passa de prealerta a alerta per sequera és que l’administració faciliti els tràmits per poder tenir aigua i, en el nostre cas, podem disposar d’un nou pou que tenim a Montuïri”. Afegeix que “fins ara la Conselleria de Salut no ens permetia emprar l’aigua d’aquest pou que està ubicat a prop del que ja tenim ara tot i que l’analítica de l’aigua és la mateixa, però com que no és potable no permeten emprar-la si no és en situació d’alerta per sequera”, explica. Ara, amb la nova situació “els paràmetres baixen i la podrem emprar, amb la qual cosa ja no haurem de dur tantes camionades d’aigua al dipòsit”.
Pel que fa a la qualitat d’aquesta aigua, informa que “és com molta de la que es subministra en general, és a dir, es pot emprar per a tots els usos manco per beure i no és recomanada per cuinar”.
REDUCCIÓ DEL CONSUM
Per altre costat, recursos Hídrics també informa que amb el pas a l’alerta per sequera, “els habitatges en sòl rústic tenen l’obligació de reduir un 20% el consum d’aigua”. Així mateix, “les administracions en matèria d’educació i turisme hauran de comunicar aquesta situació d’alerta amb l’objectiu de conscienciar la població i promoure el compliment de les restriccions en aquesta situació d’alerta. Les entitats gestores de l’abastament afectades també hauran d’intensificar les campanyes de conscienciació per a l’estalvi d’aigua”.
En general, les reserves hídriques a les Illes Balears s’han reduït al 43% durant el mes d’agost, fet que suposa un descens de 3 punts percentuals respecte al mes anterior i 8 punts menys que en el mateix període de l’any passat, quan es situaven al 51%.
NOTÍCIES RELACIONADES: