Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Pla s’uneix a la reivindicació i corr per la llengua

lloret
L'OCB de Lloret exhibí la gran pancarta aquest cap de setmana al poble.

El diumenge vinent, dia 5 de maig, la plaça Major de Ciutat s’omplirà en una nova Diada per la Llengua. Aquest serà l’acte que culminarà el recorregut del Correllengua. Una fita que va néixer el 1995 i que de llavors ençà, sigui en format d’Acampallengua o de Correllengua ha anat repetint-se per a reivindicar la llengua catalana, pròpia de les Balears.

Aquest any, el Correllengua, per primera vegada es fa interilles, és a dir la flama de la llengua també corr per la resta de les Balears. Pel Pla de Mallorca la flama també tornarà a fer el seu pas, és per això que des de les delegacions de l’Obra Cultural Balear de cada municipi o els Joves del Pla en Marxa ja ho tenen tot preparat per fer el relleu i que la torxa de la llengua pugui anar de poble en poble.

La primera cita del Correllengua amb el Pla serà aquest dijous dia 2 de maig, quan la flama, provinent de Santa Margalida unirà els nuclis de Maria de la Salut (14.45 h), Ariany (15.30 h), Petra (16.20 h), Sant Joan (17.20 h), Montuïri (18.20 h) i Algaida (19.30 h).

El 4 de maig la flama tornarà a passar pel Pla. En aquesta ocasió seran els nuclis de Porreres (16.40 h) i Vilafranca (18.05 h).

I dia 5 de maig i ja camí de Ciutat la flama partirà a les 9 hores del matí de Llubí, d’allà correrà cap a Sineu (9.45 h), Lloret (10.30 h), Costitx (11.30 h), Sencelles (12.20 h) i Santa Eugènia (13.20 h).

L’objectiu del Correllengua no és altre que promoure i defensar la llengua catalana, fomentant-ne l’ús social i visibilitzant-lo.  És una cursa no competitiva on la flama de la llengua passa de mà en mà i de poble en poble a l’estil de la flama olímpica.

Una vegada la flama arriba a cada municipi es llegeix el manifest i després sol haver-hi festa o ball muntat, especialment en els pobles on acaba la flama aquella jornada.

DIADA

El final del Correllengua i amb gent arribada de tots els indrets de Mallorca serà l’horabaixa del 5 de maig a la plaça Major de Ciutat. Allà, s’hi durà a terme la Diada per la Llengua.

És per això que des de l’Obra Cultural Balear han fet una crida “a inundar la Plaça Major de Palma el pròxim diumenge, 5 de maig”. Amb el lema “Sí a la llengua!”, l’entitat crida els ciutadans a sortir al carrer i defensar els seus drets lingüístics. “Perquè el nostre amor a la llengua i a Mallorca és infinitament més fort que el seu odi. Estimam Mallorca i la nostra llengua, i ho feim amb un amor infinitament més fort que l’odi que li professen alguns; per demanar a les forces polítiques democràtiques que retornin al consens estatutari en matèria lingüística i facin pinya davant d’aquells que la voldrien fer desaparèixer; per exigir als poders públics l’impuls decidit de polítiques valentes que la promocionin, perquè en tenen l’obligació estatutària i legal, i el cessament de les mesures involutives d’aquest inici de legislatura; per manifestar el nostre compromís amb una llengua que anhelam ben viva, perquè hi volem viure i conviure, i aspiram que sigui present a tots els àmbits de la vida pública”.

L’acte de la Diada per la Llengua començarà a les 17 h amb una ballada popular a càrrec de Magranes. A les 18 h arribarà el Correllengua fins a la plaça Major i es farà l’acte central. La jornada finalitzarà a les 19 h amb la celebració d’una altra ballada popular amb Música Nostra.

Back To Top