Skip to content
ActualitatDestacatEsportsPetra

La UE Petra denuncia un cas de discriminació lingüística d’una àrbitra a un entrenador

Imatge d'un partit d'un equip de la UE Petra. Foto: IG UE Petra.

Estamos en Mallorca, Mallorca es parte de España, no España parte de Mallorca y usted me tiene que hablar en castellano“. La Unió Esportiva Petra ha fet públiques les paraules amb les quals segons diversos testimonis es va dirigir l’àrbitra d’un partit de l’equip Aleví al seu entrenador, Miquel Santandreu. El club denuncia aquest cas de discriminació lingüística i conclou a més que l’entrenador fou expulsat per dirigir-se en català a l’àrbitra.

Tot va començar que l’entrenador fou amonestat per dir-li a l’àrbitra esto es una verguenza. Segons va redactar l’àrbitra a l’acte del partit, en aquest moment l’entrenador “pasa a dirigirse a mi en Catalán. Al rogarle que se dirija a mi en castellano, perpetua su dialecto, llegando a comprender ciertas faltas de respeto, sin conseguir que cese, decido expulsarlo“.

Expliquen des del club del Pla que “en el descans es va produir una conversació entre l’entrenador i l’àrbitra on aquesta li diu en vàries ocasions: “en castellano“, sense en cap cas demanar-li que canviés la llengua en la qual estava parlant de forma educada”. A més, expliquen “en un moment de la conversació es dirigeix al nostre entrenador amb les esmentades paraules: “Estamos en Mallorca, Mallorca es parte de España, no España parte de Mallorca y usted me tiene que hablar en castellano“.

La UE Petra considera que si com diu l’acte l’entrenador fou expulsat “per desobeir indicacions meves” Santandreu fou expulsat per emprar el català perquè “les úniques indicacions foren que deixés d’emprar el català durant la conversa”. Per això, el club considera que “resulta intolerable que una decisió d’una àrbitra de futbol en una competició esportiva es pugui veure influenciada, a jutjar per la redacció de l’acte del partit, pel fet que un entrenador utilitzi la seva llengua materna allà on aquesta és oficial des de fa segles”.

“NO M’HI HAVIA TROBAT MAI”

Aquest digital s’ha posat en contacte amb l’entrenador petrer qui ha dit que “vaig entrenador fa deu anys i vaig fer una aturada, ara en fa tres que he tornat i mai no m’hi havia trobat amb cap àrbitre que no em deixés parlar en la meva llengua”.

Miquel Santandreu explica que “jo no tenc cap problema amb el castellà. De fet, la meva dona és dominicana i a casa també el parlam“. Però, apunta, “el que em va molestar foren les males maneres. Des del primer moment em deia “en castellano” i de males maneres”. En aquest sentit, afegeix que “fins i tot si s’hagués dirigit a mi educadament i m’hagués demanat si per favor li podia parlar en castellà probablement li hauria parlat, però no va ser el cas”.

L’entrenador vol deixar clar que “em va expulsar per parlar amb la meva llengua perquè en cap moment li vaig faltar al respecte ni protestar de forma airosa, només li feia algun comentari”. “Tot el que diu el comunicat del club sobre allò que Mallorca és Espanya ho vaig sentir jo i més gent que hi havia a prop”.

El club recorrerà les targetes mostrades i que suposaren l’expulsió de l’entrenador.

MÉS DEMANARÀ UNA REUNIÓ AMB LA FFIB

Per la seva banda, MÉS per Mallorca ha condemnat aquest dilluns l’agressió lingüística que va patir l’entrenador de l’Aleví B de la UE Petra per part de l’àrbitre del partit aquest dissabte 10 de febrer. El partit ecosobiranista ha sol·licitat una reunió urgent amb la Federació de Futbol de les Illes Balears per evitar que aquestes situacions es tornin a produir.

“El succeït al partit de l’Aleví B de la Unió Esportiva de Petra és una agressió lingüística que no podem tolerar, i manco a un espai de lleure infantil i juvenil. El català és la llengua pròpia d’aquesta terra i tenim el dret d’emprar-la, només faltaria”, ha denunciat el coordinador general de MÉS per Mallorca i portaveu de la formació ecosobiranista al Parlament, Lluís Apesteguia. “És una nova mostra de la catalanofòbia que actua desacomplexadament, perquè en gran part se sent emparada pel pacte PP-VOX”, ha afegit.

Per aquest motiu, MÉS per Mallorca ha sol·licitat una reunió d’urgència amb la Federació de Futbol de les Illes Balears, “per evitar que aquestes situacions es tornin a produir”, ha assegurat Apesteguia.

EL PI DEMANA QUE S’EXPEDIENTI A L’ÀRBITRE

El PI-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS ha demanat a la Federació de Futbol de les Illes Balears que expedienti a l’àrbitre que va decidir expulsar a l’entrenador de l’UE Petra per xerrar-li en mallorquí. “No es poden consentir aquestes situacions d’odi lingüístic per cap concepte”, asseguren des de la formació.

Segons les informacions que han tret a la llum els diferents mitjans de comunicació i el mateix club UE Petra a les seves xarxes socials, l’àrbitre del partit d’aquest cap de setmana passat contra el Club Cardassar Atlètic va decidir expulsar l’entrenador del Petra per dirigir-se a ell en mallorquí.

La formació diu que l’entrenador va ser amonestat amb targeta groga per una decisió arbitral. Quan va anar a reclamar l’àrbitre li va cridar amb prepotència que xerràs en castellà i el va acabar expulsant per utilitzar la seva llengua materna.

Aquesta situació és intolerable”, assegura el president del partit, Tolo Gili, i insisteix a demanar l’expulsió d’aquest àrbitre del col·lectiu arbitral de les Illes Balears. “No podem consentir una falta de respecte com aquesta. No cap dins cap cap que una persona no pugui expressar-se en la seva llengua. On hem arribat”, assegura Gili.

BREU COMUNICAT DE LA FFIB

A xarxes socials la Federació de Futbol de les Illes Balears (FFIB) ha fet menció als fets limitant-se a dir: “Als camps de futbol ha d’aplicar-se sempre el sentit comú del respecte lingüístic en tot moment. És per això que cap dels 33.000 federats que formen el nostre futbol entre tots els agents implicats, deu sentir-se discriminat per l’idioma oficial que decideixi emprar amb total llibertat”.

SUPORT DEL CE SINEU

Altres clubs esportius de la comarca també s’han posicionat i donat suport a la UE Petra. És el cas del CE Sineu: “Volem mostrar la màxima disconformitat davant els fets que va patir l’entrenador dels alevins del Petra aquest passat cap de setmana i ens solidaritzam amb ell”, han piulat.

Back To Top