Skip to content
ActualitatDestacatSencelles

Una nova subespècie de Xylella té el seu fort a Sencelles

sencelles xylella

“En total, ara mateix tenim set focus en un radi de tres quilòmetres a Sencelles: sis en ullastres i un focus en un baladre al cementiri del poble. Aquests arbres ja estan eliminats”. Aquestes han estat les paraules del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet aquest matí durant la presentació d’un nou Pla de Contenció de la Xylella.

Simonet, ha explicat que “va ser durant les feines de prospecció i controls que es fan de manera habitual des del departament de Sanitat Vegetal quan els tècnics varen prendre diverses mostres a uns ullastres que presentaven una simptomatologia diferent de l’habitual. Aquestes mostres es varen enviar al laboratori de referència -a València- i el passat 15 de gener ens varen confirmar que es tractava de la varietat Xylella Pauca ST53″. Aquests arbres com ha explicat el conseller ja han estat arrabassats.

sencelles

La Conselleria també ha anunciat la convocatòria del Grup de Direcció i Coordinació de la Xylella per al pròxim divendres, 16 de febrer. Damunt la taula, hi ha una avaluació més detallada del pla i la posada en coneixement de l’estat de les investigacions dutes a terme per les autoritats competents en matèria de control.

Per la seva banda el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha volgut transmetre que ara “el nostre objectiu principal és frenar l’avanç d’aquest organisme nociu en l’olivar tradicional i en l’olivar productiu de Mallorca amb un nou pla de contenció“. Amb tot, ha indicat que “la detecció a Mallorca de la Xylella Pauca ST53 suposa un salt qualitatiu, i per això fem aquest pla d’acció especial, ja que requereix mesures excepcionals”. Fernández ha volgut, a més, llançar un missatge al sector. “Tothom sap que la neteja i el manteniment de les parcel·les limita la propagació. Per controlar la Xylella, doncs, cal tenir en bon estat les finques forestals i agràries. Per això necessitam la col·laboració de tothom”. Una altra línia de feina és la que fa referència a la contenció, en la qual es faran tractaments contra el vector, així com l’eliminació i destrucció de vegetals infectats i un mostreig en les proximitats dels vegetals infectats en un radi de 50 metres, entre altres mesures.

Cal recordar que des de l’any 2016 es disposa d’un registre de mostres de Xylella a les Balears. S’han dut a terme des de llavors 20.804 mostres, amb 1.566 positius a 38 espècies hostes diferents. Des de la detecció del bacteri a les Illes, el Govern i la Conselleria d’Agricultura hi han fet front amb la contenció i s’han posat en marxa projectes d’investigació sobre la resistència varietal dels cultius més afectats a les Balears, dels tipus d’insectes vectors, la caracterització dels bacteris i de les subespècies presents: multiplex, fastidiosa i, ara, pauca.

Back To Top