Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

Conte de Reis d’un dofí-rellotge de porcellana anomenat Sion

La comissió d'en Sion l'any 2019.

Això no és un conte de Reis, però s’hi sembla i ja avançam que té un final feliç. Els temps canvien per a tothom. Les cases d’avui no entenen de sentimentalisme quan parlam de decoració. Però a Porreres hi ha una excepció. En Sion és un rellotge de porcellana amb forma de dofí que ningú no volia. Però s’obrà la màgia i anit, 5 de gener, els Reis d’Orient el duran a un porrerenc o porrerenca que el rebrà per sorpresa, com no podia ser d’altra manera, i cal esperar que també amb molta il·lusió.

La història d’aquest petit rellotge dofí de porcellana es remunta a l’any 2009. La parella formada per Maria Antònia Rigo i Gori Julià estrenava llar a Porreres i convidà uns amics a sopar. Un dels regals que reberen fou aquest petit element decoratiu de porcellana. L’endemà la parella tenia clar que no passaria a formar part de la seva família. “No el volia a ca nostra, però tampoc el volia tirar i se’m va ocórrer posar-lo pels Reis a algú”, explica Rigo qui mai no podia imaginar que estrenava una cadena molt viva, divertida i que acumula cada any una persona i suma anècdotes.

La persona elegida per Rigo fou en Biel Mora “Parrí”, de l’Escrivania, qui va rebre amb sorpresa aquest regal inesperat. No va ser fins a l’estiu que li confessaren l’autoria. Aleshores va decidir iniciar la roda del regal que cada any els Reis duen a una persona “estimada-coneguda” elegida per la Comissió d’en Sion i sa Potent d’entre tres candidates que proposa l’actual portadora de la preuada peça de porcellana a la qual posà Sion en honor al Rei que l’havia portada.

Però rebre en Sion no és només agafar-lo i posar-lo a una estanteria o damunt la xemeneia. Amb els anys s’ha establert un funcionament i algunes condicions que s’han de complir. Una és que la persona receptora ha d’afegir un element a l’aixovar de peces decoratives i altres obsequis que estiguin en la línia d’en Sion. S’amplià primer amb un conjunt de peces que du per nom “sa Potent”.

Tomeu Lliteres ha tingut un any en Sion, sa Potent i tots els elements que formen l’aixovar amb el qual es fotografià fa un any.

L’aixovar s’ha anat ampliant amb dues estores, un gerro, una pepa de porcellana, colomets decoratius, quatre quadres, sis copetes vintage de conyac, una capsa de puros, un mexicanet amb capell i pistola, entre altres. “Amb el pas dels anys haurem de posar un camió a la cavalcada només per dur tot el que inclou el regal d’en Sion i sa Potent”, explica Kica Ferrando, que va gaudir de la companyia d’en Sion durant 365 dies.

Però no acaba aquí la història. En Sion no es pot avorrir. Ha de córrer món com el nan de jardí de la pel·lícula Amelie. La persona agraciada amb el regal ha de dur a terme alguna prova amb en Sion com ara dur-lo a estiuejar a ses Covetes; servir a sa Fonda acompanyat d’en Sion el dia de Pasqua, assistir a l’Encontre, al sopar de l’Associació contra el Càncer de Sant Roc. L’estiu passat, el pobre Sion, va tenir de nou. Presidia la primera Hospitalet Fest i va perdre part de la cua. Res que un poc de cola no pugui arreglar perquè avui pugui ser empaquetat novament per anar a una nova llar.

La família d’en Sion i sa Potent està formada per: Maria Antònia Rigo, Gori Julià, Biel Mora, Agustina Ferrer, Biel Roig, Miquel Rosselló, Catalina Barceló, Coloma Martorell, Cristina Sorell, Francisca Binimelis, Gaspar Barceló, Kica Ferrando, Pilar Julià, Petra Garí i Tomeu Lliteres. Anit s’hi sumarà un nou integrant.

Amb la recepció d’en Sion la persona passa a formar part de l’exclusiva Comissió d’en Sion i sa Potent, una família divertida i ben avinguda. És una petita i curiosa història que, tanmateix, es perllongarà en el temps. Un conte viu i canviant que fa Nadal, fa Reis i que atresora la màgia especial que només passa a comunitats i pobles petits com els que tenim al Pla de Mallorca.

Representants de la Comissió en la reunió d’anit passada.
Back To Top