Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Els Bombers adverteixen del perill de la mala combustió dels sistemes de calefacció

Han arribat ja els mesos de fred i la majoria d’habitatges poden en funcionament diferents sistemes de calefacció. Davant aquesta situació els Bombers de Mallorca han volgut llançar un advertiment sobre el perill de les intoxicacions per monòxid de carboni, causa principal d’accidents dins els habitatges de Mallorca.

Els Bombers recorden que “la mala combustió en un sistema de calefacció pot comportar la inhalació d’aquest gas, i les conseqüències poden arribar a ser fatals. Per això, s’ha d’anar amb molt de compte quan encenem una estufa o un braser”.

Per aquest fet, des del Consell de Mallorca han iniciat una campanya “per alertar del perill del monòxid de carboni. És un gas altament tòxic, és incolor i no té olor, i no pot ser detectat pels sentits humans“. Així mateix, apunten que “és més lleuger que l’aire, per la qual cosa ocupa tot l’espai d’una habitació”. “Una mala combustió per dèficit d’oxigen en els sistemes de calefacció pot produir aquest gas nociu, que es pot acumular en espais tancats, amb el consegüent perill d’inhalació i intoxicació”, expliquen.

Per això, la prevenció d’aquest risc és fonamental. Els Bombers de Mallorca volen transmetre tota una sèrie de consells a l’hora de fer servir brasers, xemeneies, estufes, encalentidors o calderes de gas. Si se segueixen les recomanacions següents, l’ús d’aquests serà segur:

 • S’han de fer les revisions periòdiques dels escalfadors i calderes.
 • S’ha de vigilar que, als escalfadors i calderes, la flama sigui sempre blava.
 • S’han de mantenir les reixetes i els conductes de ventilació lliures i nets.
 • S’ha d’evitar deixar brasers, xemeneies i estufes encesos durant la nit, i encara més dormir amb aquests sistemes en marxa.
 • S’ha de ventilar sovint l’habitació on s’empren brasers, xemeneies i estufes.
 • S’han de revisar les xemeneies i estufes periòdicament, i netejar-los, perquè el tir es trobi net.
 • És recomanable instal·lar detectors de CO₂.

Tot i que se segueixin aquests consells, sempre poden ocórrer accidents. Per això, s’han de conèixer els símptomes més habituals d’una intoxicació per monòxid de carboni, per prevenir mals majors. Els indicadors són: mal de cap, mareig i confusió, somnolència, nàusees i vòmits.

Si per desgràcia no es pot evitar l’incident, és molt important saber què cal fer en casos d’intoxicació per monòxid de carboni:

 • Ventilar ràpidament l’habitació.
 • Si es pot, apagar el sistema que ha produït la intoxicació.
 • Sortir a l’exterior.
 • Avisar ràpidament al 112.

El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, ha volgut recordar “el treball continuat que fan els Bombers de Mallorca en tasques de prevenció i conscienciació de la ciutadania. Mantenir-la ben informada és essencial per evitar que es produeixin accident o emergències. L’objectiu primordial dels Bombers de Mallorca és la seguretat dels mallorquins i mallorquines”.

Back To Top