Skip to content
EntrevistesSanta Eugenia

Miquel Coll: “Amb els recursos propis de Santa Eugènia volem moure la cultura del poble”

miquel coll

Miquel Coll Isern (Santa Eugènia, 1957) ha exercit de mestre d’escola, la major part del temps formant part dels equips directius dels centres on ha estat, fos com a director o amb altres responsabilitats. També va ocupar el càrrec de batle de Santa Eugènia per Unió Mallorquina, va ser dos anys batle durant la legislatura de 1995 a 1999, i després d’un pacte amb el PSM. Coll sempre ha estat vinculat al món associatiu del municipi. De ben petit ja inicià la seva trajectòria musical, vinculat al Cor Pueri Cantoris o més tard a l’Agrupació folklòrica Aromes del Puig d’en Marron o Brostada després. Ara, una vegada s’ha jubilat ha volgut continuar amb la seva tasca associativa i dinamitzador del poble. Per aquest motiu ha estat un dels impulsors del Col·lectiu Art Km0 Santa Eugènia.

— Miquel, expliqui’ns com va néixer aquesta proposta de crear el Col·lectiu Art Km0 Santa Eugènia?

Va ser durant la pandèmia quan es parlava del comerç i de la producció de kilòmetre i va ser quan vaig pensar si això no es podria transportar en l’àmbit de l’art o de la cultura. I em vaig fer la pregunta quina potencialitat té Santa Eugènia per fer alguna cosa dins d’aquest terreny? I li vaig donar voltes i hores de son que potser el cap voltava i vaig fer una sèrie de consultes i tothom em va dir de dur-ho endavant. La idea era aquesta, que amb els recursos de Santa Eugènia, els humans sobretot, poder fer activitats. Tot va partir d’un llibre que va fer un pagès d’aquí, una persona que ha fet milers d’empelts i que també tenia algunes cançons glosades fetes seves. És un home que no tenia estudis, però que tenia tres o quatre carpetes plenes de gloses i poemes manuscrits. I vam fer el llibre Memòries rimades d’en Tià Loi. Tià Loi és el pseudònim de Sebastià Coll i Noguera. Bé, després d’això que ja va ser devers el 2007 sempre havia tengut la idea de musicalitzar una sèrie de poemes seus i fer un concert. I aquí, arriba la segona passa, ja tenia el substrat de Kilòmetre 0 amb la poesia d’aquest home així que em vaig posar en contacte amb Francesc Crespí Canyelles, compositor, mestre d’escola de música, professor d’universitat, etcètera. I casualment va conèixer el llibre i li vaig proposar la meva idea de fer un concert musicant aquests poemes i fer un concert amb músics d’aquí, de Santa Eugènia. I a partir d’aquí vaig anar contactant amb la gent del poble que sabia que tenia una certa predilecció per la música. Dels 23 contactes que vaig fer cap em va dir que no. Per tant, Art km0 Santa Eugènia estàvem disposats a fer un concert. I després del concert Era el nostre objectiu, no teníem ni estatuts, ni res.

— Després del concert va començar el projecte?

Bé, aquell concert va dur mesos d’assajos i allò va crear un grupet, una unió de gent que cadascú amb la seva potencialitat aportava el seu punt. Vam fer el concert i va ser tot un èxit. Després va venir les preguntes. I ara què hem de fer? Per què no feim més coses? Per què no seguim? I a final de l’any passat ens van reunir l’equip de gestió i vaig dir de presentar un projecte al Consell, un programa d’activitats i així ho vam fer i dels 60 o 70 projectes que hi havia vam obtenir la millor puntuació. i de llavors ençà hem fet unes 12 o 13 activitats al poble.

Santa Eugènia és un municipi bastant mogut amb un important dinamisme d’associacions

— La darrera activitat ha estat la celebració dels 180 anys de la independència de Santa Eugènia…

Així és, tot just el cap de setmana passat organitzàrem aquesta festa. Celebràrem els 180 anys de Santa Eugènia on celebràrem aquest aniversari com a municipi autònom i independent. Així, també mostram al poble, a la gent els orígens del nostre municipi. Amb aquest acte també vam fer una ballada de música tradicional, música popular, ball de bot amb unes peces amb les quals hem fet una feina prèvia d’investigació. Un treball que ens ha ajudat altre cop en Francesc Crespí fent una feina de transformació de les partitures antigues que es tocaven a Santa Eugènia a partitures actuals. Són vuit temes que en el segle passat una agrupació o dues agrupacions de ball de bot del poble tocaven i s’havien oblidat i ara les hem rescatat. A més ho completarem amb temes més habituals del repertori de ball de bot. També amb motiu de l’efemèride dels 180 anys hem volgut involucrar l’escola i s’han obert a col·laborar i hem fet activitats amb els infants.

— Com han arribat aquestes partitures fins al dia d’avui?

Estam parlant de partitures de 1960 per amunt. Més enrere sabem que hi havia gent que aprenia a ballar amb una agrupació que es deia Es Puig d’en Marron que va començar a fer escola de ball i van arribar a ser 35 persones, també infants, en diferents nivells. Bàsicament, ensenyaven a ballar, música pròpia no en tenien, funcionaven amb un radiocasset, i van funcionar 10 o 12 anys d’aquesta manera, van començar a fer actuacions arreu de Mallorca, fins que el 85 es va incorporar a la secció musical al grup i és aquí quan es van compondre aquests 7 temes. Aquesta feina que ha fet en Francesc de recuperació ha estat agafar aquelles partitures fetes de qualsevol manera per gent que no tenia preparació musical i adaptar-les musicalment de manera correcta.

És un poble on tradicionalment hi ha hagut afició pel teatre i recuperam l’Adoració dels Reis d’Orient

— Crec que també preparau alguna novetat per als primers dies del 2024, no és així?

Sí, i crec que és una fita important per Santa Eugènia. És un poble on tradicionalment hi ha hagut afició pel teatre i recuperam l’Adoració dels Reis d’Orient. És una representació que quasi cada any es feia. Estam parlant de mitjan segle passat, jo crec que de 1900 fins a 1940 o 50 se celebrava habitualment. La darrera vegada que s’ha fet va ser el 1993, i ara en farà 31 anys després. Aquell any es va fer i en feia 22 que no es feia. I estam preparant la comèdia dels Reis. Amb l’avantatge que tenim cinc actors que el 1993 la van fer. Són noms de 77 o 78 anys, que s’han atrevit a continuar i això és un exemple per als joves. Evidentment hem cercat gent jove. I m’agradaria que fos un any per animar altra gent, gent jove, que pugui substituir aquests 5 o 6 que s’han reenganxat.

Sou un Col·lectiu ben actiu.

La virtut és aquesta que amb els recursos nostres de Santa Eugènia puguem ser capaços d’elaborar un programa d’activitats i de moure una mica la cultura del poble. Això és el que ens mou realment. Per això funcionam per objectius. Ens marcam fites i les anam fent i després ja pensarem en la propera. Nosaltres no actuam a fora del poble, només feim les actuacions o les activitats aquí. Tallers, activitats, un concurs de panades per Pasqua, ara amb la festa dels 180 anys vam fer un concurs de vins.

— Aquest Col·lectiu ha sortit per suplir la falta d’activitats al poble o com a complement a les ja existents?

En la meva opinió Santa Eugènia és un municipi bastant mogut amb un important dinamisme d’associacions. Tenim la sort que de fa 20 anys cap aquí l’Ajuntament fa coses, però no ho pot fer tot. Nosaltres venim a complementar a augmentar aquesta oferta cultural i artística. Dins el Col·lectiu tenim gent molt diferent, artistes, pintors, músics, tenim una al·lota amb un grau de discapacitat que ens fa les fotografies. Per tant, també tenim aquest component d’integració, de globalització. Tenim nins, nines, jovenets, tenim el major que té 70 anys… és a dir, és un grup molt divers i bastant complet.

El futur del Col·lectiu serà continuar amb aquesta dinàmica de moure el poble?

Com a mínim l’any que ve els primers dies ja començarem amb la comèdia dels Reis. I si tornam presentar el programa de propostes al Consell, això ja estarà fet. Supòs que haurem de fer el segon tast de vins, vist l’èxit del primer. Però com he dit anam per objectius i ara tenim els Reis, un cop acabat això ens haurem de reunir i veure quines propostes hi ha. Això sí, sempre que no trobem, això també ho hem de dir, sempre que no trobem pegues a l’administració des del primer moment que ens posin una pega ho deixarem estar. No estic parlant de subvencions, estic parlant de suport.
De suport, sobretot, més pràctic. Ara de l’Ajuntament, de moment el tenim. I si podem fer les activitats amb un pressupost encara millor.

Back To Top