Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Incrementa la venda fraudulenta d’oli a través d’internet

oli oliva

En el darrer mes s’ha detectat un increment de la comercialització fraudulenta d’oli per part de particulars. Aquesta venda es fa a través de portals web de compravenda de productes de segona mà. Així ho ha informat el Govern en una nota en la qual s’assenyala que la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha duit a terme durant aquest 2023 un total de 75 controls oficials a través d’internet, que han comportat l’inici de 44 expedients sancionadors. Aquests controls han donat resposta a les denúncies presentades pel sector agroalimentari, així com als controls d’ofici que s’inclouen en la planificació anual del mateix servei.

Els presumptes infractors són particulars, i per això s’ha comptat amb la col·laboració dels agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil per dur a terme quatre controls, en els quals s’ha constatat la comercialització d’oli per part de particulars en garrafes etiquetades com a oli per autoconsum. En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha destacat la importància de fer controls per internet «atès que cada vegada la compra en línia és més habitual entre els nostres consumidors, i també és un canal de comercialització de molta importància pels productors agroalimentaris de les Balears». «La nostra obligació és actuar contra aquells que s’estan aprofitant de manera fraudulenta de la bona reputació dels nostres productes, enganant els consumidors», ha afegit Llabrés. 

Les infraccions detectades corresponen a un ús fraudulent de noms geogràfics de les Illes Balears que fan creure al consumidor que els productes publicitats provenen dels productors de les Balears, quan realment no és així. En aquests controls s’incideix especialment en els noms geogràfics protegits per alguna Denominació d’Origen Protegida o Indicació Geogràfica Protegida de les Illes Balears. Per tant, les matèries objecte de control inclouen oli d’oliva, olives, begudes alcohòliques i espirituoses, vins, condiments, conserves, carn i productes carnis, fruits secs, espècies, mel, derivats de la farina i formatges.

Back To Top