Skip to content
ActualitatCulturaDestacatSanta Eugenia

Santa Eugènia celebra els 180 anys d’independència

Santa Euènia
Imatge aèria del nucli de Santa Eugènia aquest estiu passat. Foto: Mancomunitat Pla

Diumenge que ve és la data elegida pels taujans per fer poble i reivindicar de manera festiva els seus 180 anys com a municipi independent. Serà el que s’ha anomenat Festa de la Terra. Un seguit d’actes que organitzats pel Col·lectiu Cultural Art Km 0 Santa Eugènia vol servir per donar a conèixer la història del poble.

La festa començarà amb la lectura d’un manifest que serà a càrrec de Miquel Coll, impulsor del Col·lectiu i, després hi haurà una cercavila encapçalat per la figura del Saig, un càrrec que es recuperarà per aquest dia per transmetre als veïns detalls històrics sobre la vila del Pla de Mallorca. A aquesta cercavila també hi participaran els gegants Bernat i Eugènia així com els xeremiers i els veïns del municipi.

Eugènia Gallego, representant del Col·lectiu explica que “el que volem a més de celebrar els 180 anys com a municipi independent és donar a conèixer als veïns la història del nostre poble. En aquest sentit —afegeix— que també s’han promogut activitats escolars entorn d’aquest fet”. Gallego explica que un dels objectius del nostre Col·lectiu és la recuperació i la posada en valor del patrimoni immaterial i de recuperació de tradicions“.

Dins el marc d’aquesta Festa de la Terra hi haurà el concurs de tast de vins locals i una ballada popular, a més de l’exposició dels treballs fets pels alumnes del CEIP Mestre Guillemet entorn de l’efemèride.

santa eugènia
Clica per veure el cartell.

HISTÒRIA

La presència de jaciments arqueològics en el municipi o de les coves ja mostren l’antiguitat de l’espai de la Santa Eugènia actual ja habitat d’antic. Fou durant la Conquesta Catalana que les terres, ara, taujanes anaren a parar a Bernat de Santa Eugènia. Del segle XIII al XIX les terres de Santa Eugènia feren part del municipi veí de Santa Maria.

Sabem que al segle XV ja hi havia un petit nucli de cases i una plaça. Fou entre el 1538 i el 1585 quan s’hi construí una petita església. Anys després, els historiadors assenyalen que en el primer terç del segle XVII el nucli de Santa Eugènia tenia més habitants que el de Santa Maria, fet que provocà algunes controvèrsies per l’emplaçament de l’escrivania. A. mitjans del segle XVIII va haver-hi intents per part dels taujans de segregar-se que no quallaren, però a poc a poc i amb la Constitució de Cadis, Santa Eugènia aconseguí crear el primer Consistori independent, era el 1813. Però la festa durà poc i l’arribada de Ferran VII el municipi tornà a formar part de Santa Maria.

Del 1820 al 1823, amb el Trienni Liberal es recuperà la independència, però el retorn de l’absolutisme tornà a unir a taujans i santamariers sota el mateix municipi. La independència definitiva s’obtingué, entre les reticències dels santamariers, el 1843.

Back To Top