Skip to content
ActualitatDestacatSineu

Valtònyc torna a trepitjar Sineu

valtonyc

Després de més de cinc anys a l’exili, Josep Miquel Arenas Beltran ‘Valtònyc‘, ha tornat a Sineu, al Pla de Mallorca. La plaça del Fossar ha estat l’escenari per a la rebuda al jove mallorquí que ha estat exiliat a Brussel·les els darrers anys. Valtònyc ho ha fet fent una crida “a no ser indiferents davant la injustícia. Mobilitzau-vos i no sigueu inoperants”.

Valtònyc ha arribat a les 11.28. Ho ha fet acompanyat de tota la família, encapçalada per la germana i la padrina. Les colles de xeremiers l’esperaven a la part alta del Fossar, de seguida Josep s’ha abraçat al xeremier sineuer, Miquel Tugores, tot un referent de la cultura i la lluita dins Sineu. Ha baixat les escales acompanyat de la música del ‘No en volem cap que no sigui dels nostres’. A baix, càmeres i mitjans de comunicació arribats de Ciutat l’esperaven a primera fila. Darrere unes 400 persones feien mamballetes. Valtònyc, vestit amb la camiseta del Barça, no sabia on mirar, ha saludat alguns dels que hi havia a davant, Joan Mir, Biel Majoral.

Entre aplaudiments el públic li ha llançat clavells. No sabia on posar-se ni on girar-se ha fet passar a davant la germana i la padrina, per no sentir-se tot sol, mentre els ulls se li entelaven. Aquí ha estat quan, Esteve, un amic de Valtònyc, s’ha animat a dir unes paraules en veu alta, reivindicant la lluita d’Arenas. Les paraules de l’amic han acabat en el punt que ha dit que “la teva música és poesia per nosaltres”. Aquí Valtònyc l’ha tallat amb un “ara ja te passes”, entre les rialles i aplaudiments dels assistents.

L’acte ha continuat amb els parlaments. Biel Majoral a qui Valtònyc li deia “no sé on m’he de posar”, ha estat el primer a agafar el micròfon, ho ha fet per cantar a viva veu per la llibertat. Majoral ha cantant una estrofa de la cançó ‘Camí, camí’ que diu:

Com també pots dir ben fort
que vols viure en llibertat.
Segur que no hi ha més sort,
no perdre la dignitat
I lluita fins la mort
.

Després de l’algaidí ha estat el torn de Josep Miquel. Ho ha fet per agrair la rebuda i, també a la gent que l’ha ajudat al llarg d’aquests cinc anys d’exili. Valtònyc també ha encoratjat els assistents a “lluitar per aquelles coses justes. No sigueu indiferents davant la injustícia. Mobilitzau-vos encara que sigui per penjar un cartell o per votar partits antifeixistes, però no sigueu inoperants”. També ha volgut assenyalar que “la solidaritat i la unió de tots és la millor arma contra el poder”

Entre les 400 persones arreplegades a Sineu hi havia regidors i exregidors de MÉS. De Manacor hi havia dos dels actuals regidors i alguns exregidors. També hi havia representació de Calvià, Alaró, Lloret, Montuïri, Algaida, Santa Maria, Son Servera, Felanitx, Petra, Llucmajor o el mateix Sineu, per posar alguns exemples. Qui també s’hi ha acostat ha estat el gruix de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca liderats pel seu president Joan Planes. Balti Picornell, expresident del Parlament també ha comparegut a la plaça.

A poc a poc les amistats de Josep Miquel s’hi han anat acostant per abraçar-lo i xerrar amb el jove raper.

ARRIBADA A L’AEROPORT

El gruix de les seves declaracions als mitjans ja les havia fet a la seva arribada a l’aeroport. Allà ha explicat que és conscient que ha “comès errors, però no me’n penedeixo, he après i ha valgut la pena”. Pel que fa al retorn, Valtònyc ha dit que “és una pena” que hagi pogut tornar a Mallorca perquè el delicte ha prescrit i no perquè “Espanya hagi fet autocrítica i hagi acceptat que ha comès un error condemnant cantants, i que hi ha un error en el sistema democràtic amb la llibertat d’expressió”.

Valtònyc també ha agraït als mitjans de comunicació la seva presència per donar difusió a la notícia. “És important que es cobreixi l’arribada del primer cantant condemnat a presó a Europa a la història de la democràcia, a Espanya”. En aquest sentit, ha demanat la llibertat de Pablo Hasél qui continua a la presó actualment.

EXILI

Valtònyc, nascut a sa Pobla el 1993 va viure un bon grapat d’anys amb la seva germana a Sineu. Al municipi del Pla és on ara ha tornat després de sis anys de viure a Bèlgica. Arenas va ser condemnat per la justícia espanyola a tres anys i sis mesos de presó per la lletra de les seves cançons. Fou el 23 d’agost de 2012 quan treballava a una botiga de queviures d’Artà que fou detingut. Fou acusat d’enaltiment del terrorisme, apologia a l’odi ideològic, incitació a la violència i injuries a la corona. Qui el va denunciar fou l’ara diputat del congrés Jorge Campos. La cançó que havia fet Josep era Circo Balear (minut 22). El febrer de 2017 fou condemnat. El maig de 2018, dies abans d’entrar a la presó va partir a Bèlgica. On ha viscut de llavors ençà i sempre molt vinculat a la figura del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, qui l’acompanyà, ahir, en el trajecte cap a Catalunya.

La prescripció de la condemna de Valtònyc va ser el passat mes de març, però fins ahir mateix el seu advocat, Gonzalo Boye, no va aconseguir aclarir de la justícia espanyola la data d’aquesta prescripció.

Ara, Josep, encara haurà d’afrontar un judici que li resta pendent. A finals d’aquest vinent mes de novembre té una cita a Estepa, Andalusia. Al març de 2018 va realitzar un concert a Marinaleda, d’aquella actuació se l’acusa d’haver animat a matar guàrdies civils. Això és un presumpte delicte de provocació per a cometre un delicte d’atemptat i, un possible delicte d’amenaces agreujades.

tuit retorn Valtònyc
Back To Top