Skip to content
ActualitatDestacatSineu

El Govern comprarà les mines de Sineu per fer-hi una zona d’esbarjo i descongestionar la Serra

Alvarez mines sineu

El Parlament de les Illes Balears ha instat al Govern a comprar les velles mines de lignit de Sineu per fer-hi una zona recreativa i així poder “descongestionar” les existents a la serra de Tramuntana.

Tots els partits excepte el PSOE, que es va abstenir, van votar a favor d’una proposició no de llei presentada pel diputat i regidor del PP de Sineu, Pedro Álvarez. La iniciativa del popular és la de demanar al Govern que compri els terrenys del puig d’en Bou i Son Vanrell que antigament acolliren una mina de lignit a cel obert i l’edifici d’una antiga cimentera. Tot això al costat de la carretera que comunica les dues viles del Pla de Mallorca, Sineu i Maria de la Salut.

L’antiga mina, propietat de l’empresa elèctrica Endesa acull des de fa anys una bassa d’aigua i s’ha convertit en una important zona humida en el comellar que de Sineu condueix a Maria. Per altra banda, l’edificació de la parcel·la annexa, l’antiga cimentera, és propietat d’una família de Sineu i fa anys que va quedar abandonada.

Álvarez, impulsor de la proposta explica que “aquest espai abandonat als anys vuitanta del segle XX amb el declivi i desaparició de la indústria minera ha esdevingut amb el pas del temps un entorn humit i forestal ric en biodiversitat”. Aquest espai es troba inclòs dins l’inventari balear de zones humides i segons assenyala World Wildlife Fundation (WWF Espanya) és un espai d’alta importància biològica.

El diputat del Pla explica que “aquest paratge té la bassa i la zona humida de prop de dues hectàrees d’extensió això fa que sigui molt fàcil l’observació d’aus menudes, rèptils, mamífers i una important presència de flora”.

A més, ja fa anys que la societat sineuera en reivindica el seu ús públic. I és que amb la posada en marxa de l’ecotaxa, a principi d’aquest segle, l’aleshores batle de Sineu i, ara cap de l’oposició per Més per Sineu, Andreu Matas, va proposar l’adquisició d’aquesta zona humida. Però ja abans s’havia parlat d’un possible ús públic de l’espai.

En la seva proposta el diputat sineuer explica que “aquest entorn, de caràcter privat, crida l’atenció de la ciutadania a causa de la seva evident riquesa natural. La parcel·la de l’aiguamoll, que es troba protegida amb una reixa perimetral, és objecte de visita per part de nombrosos particulars, que se senten atrets per la bellesa de l’espai i la riquesa de la fauna i flora que l’habita. I desgraciadament, amb els anys, també ha esdevingut punt de trobada per l’incivisme d’alguns particulars”.

PROPOSTA

El que aprovaren la majoria dels partits amb representació al Parlament fou que s'”insta al Govern de les Illes Balears a crear una nova zona
recreativa a ses Mines i un observatori d’aus
, mitjançant l’adquisició de les parcel·les corresponents o amb l’establiment d’estratègies de col·laboració publicoprivades, per tal de descongestionar la serra de Tramuntana i permetre, al mateix temps, la conservació paisatgística d’aquest espai”.

I és que en l’exposició de motius s’assenyala que “l’illa de Mallorca requereix alternatives a la massificació de les àrees recreatives, principalment de la serra de Tramuntana, que durant els caps de setmana i els períodes festius es troben saturades i no poden donar resposta a les demandes socials. Entorns naturals com ses Mines podrien suposar una alternativa vàlida en la creació de nous espais d’esbarjo, així com un pol d’atracció de visitants a una comarca majoritàriament desconeguda per part de la població general”.

Per conèixer al detall la història de la zona i la fauna que hi habita la revista local, Díngola, ho explica aquí.

Back To Top