Skip to content
ActualitatAlgaida

Francesc Ramis: “L’Algaid’Art demostra que som un poble de cultura i per això hem de posar en valor als artistes”

Algaida organitza el cap de setmana vinent la vuitena edició de l’Algaid’Art, una festa de les arts plàstiques als carrers, edificis públics i privats del centre urbà que d’uns anys ençà se celebra en dos dies. Enguany és el vinent cap de setmana de dissabte 9 i diumenge dia 10 de setembre. En parlam amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Algaida, Francesc Ramis, activista cultural i també artista que fou un dels impulsors d’aquesta nit de l’art d’Algaida, una de les primeres que s’organitzà a la part forana.

-Com heu viscut l’organització de l’Algaid’Art com a regidor de Cultura

Ha estat la meva primera experiència com a regidor de Cultura però des de la primera edició de la qual en vaig esser impulsor juntament amb la regidora de Cultura, Margalida Garcies, sempre hi he participat de forma activa. No em ve de nou perquè a més he pogut viure l’evolució de l’Algaid’Art que any rere any ha anat a més. Sempre he estat un algaidí molt actiu i enguany, a banda de ser el regidor de Cultura, seré un col·laborador més, ja que també exposaré en una mostra.

-Quina línia temàtica s’ha seguit enguany?

-La configuració del centre urbà d’Algaida és com un pop amb diferents cames i així hem configurat l’Algaid’Art. El punt central és el Casal Pere Capellà on hi haurà una exposició fotogràfica del 50è aniversari de la recuperació dels Cossiers d’Algaida. A aquest mateix edifici n’hi haurà una altra de 60 artistes que es diu “Espècies vegetals endèmiques” en perill d’extinció. A partir del casal, una de les branques parteix cap a plaça passant per cases particulars on hi ha diferents mostres. Després a sa Peixateria espai d’Art hi haurà l’exposició col·lectiva “Jocs de carrer” on es podran conèixer els jocs que s’han jugat al carrer en èpoques preinformàtiques molts dels quals s’han anat perdent. Sempre cercam aspectes reivindicatius i de conscienciació en l’organització de l’Algaid’Art. La conscienciació mediambiental, de conservació de les espècies en perill d’extinció, reutilització de materials, la importància de conservar les arrels, entre altres, són alguns dels aspectes a destacar del rerafons de les exposicions.

-Hi ha un fil conductor o temàtica com altres anys?

Sí, enguany les protagonistes són les sargantanes, una espècia que està amenaçada per la petjada humana i també per la serp inversora. Els artistes locals com d’altres illes i de la península que han intervingut amb  una mostra que sota el títol de “Sargantanes” serà itinerant i viatjarà a les altres Illes i a tota la costa del Llevant peninsular. Aquesta mostra estarà ubicada a sa Rectoria.

-És important també la participació d’associacions i col·lectius del poble…

Sí, destacaria la intervenció de l’Associació de Gent Gran d’Algaida, Pina i Randa amb unes teles en un projecte que du per títol “Teixint el poble” que estarà a la placeta de l’església. També a la placeta d’es Sitjar n’hi ha una dels Quintos i Casal de Joves de botelles de plàstic o una de bessonades molt interessant que ha fet també el Casal de Joves. Per altra banda, també hi participa l’Associació Cultura Gastronòmica amb “Sopar amb Art”. La plaça estarà decorada amb els gira-sols cedits per la comparsa guanyadora del Carnaval 2023. Vull destacar que la cultura és importantíssima dins un municipi i hem de fer feina per a realçar el que fan els artistes. Algaida és un poble de cultura i es demostra en el fet que de cada vegada hi ha més artistes i més locals i espais públics on es fan exposicions. Amb tot plegat la participació serà d’uns 150 artistes i 30 espais expositius.

-Faci una convidada a la festa de les arts plàstiques d’Algaida.

Crec que seran dos dies ben intensos i entretinguts amb art i exposicions però també amb música i festa als carrers. Crec que és una bona ocasió per a visitar el nostre municipi i també amb la mateixa aprofitar per tastar la bona cuina que tenim a Algaida a diferents bars i restaurants del municipi.

Recent reunió amb artistes que exposaran a l’Algaid’Art per acabar d”organitzar la mostra.
Back To Top