Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Les garroves, tornaran a quedar a l’arbre?

garroves

“Sortiran a baix preu a 40 o 50 cèntims (quilo) i això farà que tornin a quedar a l’arbre”. Aquesta és una de les sentències de bar que corren entre els pagesos del Pla de Mallorca. Ho diuen en referència al preu de les garroves d’aquest any. De fet, el dia d’avui, tot és parlar per parlar. El mercat de compravenda de la garrova encara no s’ha obert, però aquests són els preus que sembla que hi haurà. Tot molt allunyat dels dos euros el quilo que s’havia arribat a pagar els dos o tres darrers anys.

Aquesta mateixa setmana ha tengut lloc una reunió a la seu de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural on el conseller, Joan Simonet, ha rebut els representants de les cooperatives, agricultors, intermediaris i empreses de transformació en la Mesa de la Garrova per abordar l’inici de la campanya de recollida de 2023.

Les previsions parlen d’una campanya amb molta garrova. “Els garrovers van carregats, però la calor de les darreres setmanes ha fet que la garrova s’hagi aprimat molt”, assenyala Esperança Móra de la Cooperativa de Porreres. I de fet és així, la garrova ha quedat xupada.

La trobada a la Granja, seu de la Conselleria va servir per repassar els compromisos i obligacions que marca la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de millora del funcionament de la cadena alimentària, el compliment de la qual “és una prioritat absoluta per aquesta conselleria”, assenyalà el conseller Simonet.

reunió conselleria garrova
Reunió d’aquesta setmana a la Conselleria del sector de la garrova.

A la reunió també va ser-hi present el grup ROCA de la Guàrdia Civil. La seva presència va servir per revisar els protocols d’actuació en casos que hi hagi una sospita de robatori. De fet, a algunes zones públiques del Pla de Mallorca on hi ha garrovers (rotondes, espais adjacents a les carreteres, etcètera) aquests dies ja s’hi han vist persones espolsant garrovers i recollint garroves.

Juana Verger, representant de l’Associació de Trossejadors de Garrova, present a la reunió de la Conselleria, ha manifestat que “en cap moment es va parlar de preu. En aquest moment encara no s’han obert els portals. Serà en les setmanes vinents quan acabarem de veure cap on va aquesta temporada de garrova i ben segur que no serà fins al 20 o 21 d’agost que es començarà a comprar la garrova”. Ara, el pròxim dimarts aquesta entitat de Trossejadors de Garrova ha convocat una roda de premsa per “fer balanç de la productivitat d’aquesta temporada”.

Els darrers anys la garrova ha estat un dels cultius que més valor i rendibilitat ha aportat al sector primari del Pla i de Mallorca. Aquests anys no ha quedat cap garrover, per petit que fos sense espolsar. “Hi havia gent que anava a vendre les garroves amb bosses de plàstic del supermercat”, assenyalava ahir un pagès.

“Aquest any tornarem allà on érem fa uns anys. Hi haurà brigades de temporers que plegaran les garroves al mateix preu que es feia dues parts per ells i una per l’amo”, assegurava el pagès.

Back To Top