Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

El particular confinament dels gegants de Porreres

Sembla que el confinament no acaba per als gegants de Porreres. Ja fa massa temps, aviat farà dos anys, que en Roc i na Bet romanen plantats dins l’entrada de la Casa de la Vila sent només un atractiu per a immortalitzar fotografies d’infants, turistes i curiosos que passen per plaça gairebé sempre els dimarts de mercat.

Els dos gegants tenen ganes de llevar-se la pols i sortir a ballar enmig de plaça i fer un passa carrers. Però no hi ha gent que els puguin posar cames. Per això, l’Ajuntament de Porreres va organitzar ahir una sortida per a donar a conèixer els dos personatges i mostrar com és l’experiència de portar-los.

L’objectiu, a banda del caire lúdic, és mirar de trobar nous portadors que donin un respir als darrers porrerencs i porrerenques que varen formar part de la colla de geganters i ja no poden continuar per diversos motius . Els darrers han estat Toni Gámez i Rafel Martorell que sortien amb el grup de xeremiers. “Tot té el seu moment i nosaltres ja necessitam relleu”, diu clarament Gámez.

“Fer de portador és molt divertit i a més fas poble i és engrescador però nosaltres ja no podem perquè ja no ens podem comprometre. Tenim compromisos personals i també perquè som molt tot sols i no hi ha relleu. Per dur aquests dos gegants en bones condicions han de ser més de dos portadors perquè sinó és molt feixuc”, explica Gamez.

La xifra ideal és sis o set persones perquè “d’aquesta manera pots fer més sortides i activitats durant tot l’any i no només a les festes de Sant Roc com ha passat els darrers anys”.

A banda dels dos esmentats portadors, durant aquests anys la colla de geganters ha estat integrada per diverses persones com ara Tomeu Melià, Rafel Adrover, Joana Maria Mesquida, Toni Mestre, Antònia Sampol, Jaume Salleres, Alejandro Urbano, Jaume Marí, Richard Nightingale, entre altres.

Ahir Gámez mostrà la tècnica i com s’ha de fer per portar un gegant i no prendre mal. “S’ha de tenir certa altura i força perquè la veritat és que pesen”, explica. “Després hi ha el fet de ballar que tampoc és massa important saber-ne però ajuda”, afegeix.

De la trobada s’espera que surtin alguns portadors que ja vulguin col·laborar perquè en Roc i na Bet surtin per a les festes de Sant Roc d’enguany. És a dir, ja sortirien el dia de la posada de bandera. En aquest sentit, Gámez diu que “enguany jo hi puc ser si hi ha més gent que col·labori i faci alguns trams. El fer és que és impossible ser només un portador per a cada gegant. Si a l’exterior fa calor, imagina allà dedins”.

A banda de la posada de bandera en Roc i na Bet surten també el dia de la festa del carrer Sant Roc, una via a la qual van en cercaviles des de plaça. També el dia de Sant Roc. De fet, la manca de personal limita les sortides a les festes patronals. Quan la colla era més nombrosa, sortien per la Fira, s’anava a plantades a altres municipis i fins i tot arribaren a fer un viatge al municipi agermanat de Porrera a Catalunya i de fet, en Roc i na Bet foren apadrinats pels gegants de Porrera, Lo Molló i la Garrantxa.

Ahir no hi va haver massa voluntaris que es vulguin fer portadors dels gegants que anassin a fer una prova. En tot cas, el procés està obert i, segons explicà el regidor de Festes, Toni Sastre, poden venir a l’Ajuntament a demanar informació i podran provar-ho. “Esperem que la gent s’animi i la colla de geganters torni a agafar força”, apuntà el regidor.

QUI SÓN EN ROC I NA BET?

En Roc i na Bet varen néixer l’any 2007 i són obra de Kake Portas. Són una reproducció fidedigne de dos pastorets que formen part de les figures del betlem del segle XVII i d’autoria anònima que s’exposa cada Nadal a l’església de Porreres. En Roc fa 3,50 metres d’alçada i pesa 46 kilógrams. Na Bet fa 3,40 metres i en pesa 39.

Back To Top