Skip to content
ActualitatSanta Eugenia

Els taujans poden elegir entre 19 propostes amb els pressuposts participatius

santa eugènia

La segona edició dels Pressupostos Participatius de Santa Eugènia comença el procés d’elecció de les 19 propostes finalistes. De les 44 propostes presentades pels veïnats, al final 19 d’elles han estat seleccionades perquè els veïns les puguin votar i elegir quines volen pel municipi.

Des del Consistori assenyalen que denou propostes significa quasi triplicar les propostes presentades l’any passat en la primera edició dels Pressuposts Participatius, quan es varen votar set projectes. Un d’ells a la imatge superior.

Ara, i coincidint amb les festes de Santa Eugènia, del 31 de juliol al 14 d’agost tots els empadronats al municipi majors de 16 anys podran prioritzar aquelles propostes que consideren millors pel municipi. Cada ciutadà disposa de 6 punts, que haurà d’utilitzar per prioritzar les propostes a votar, assignant 3 punts a la que més li agrada, 2 a la segona i 1 a la tercera.

La sala durà a terme les propostes que comptin amb més vots fins a esgotar els 35.000 € dels pressupostos participatius. En cas d’empat entre dues propostes, s’executarà la que tingui menys pressupost.

Per votar es pot fer de tres maneres: Presencialment, a l’Ajuntament; presencialment el dia del sopar a la fresca de les festes (dia 3 d’agost) i telemàticament, a través del formulari habilitat. Es pot accedir aquí.

Avui, 31 de juliol a les 20 h, se celebrarà a la Plaça Bernat la sessió d’exposició de propostes. Els veïnats i veïnades que han fet les propostes les explicaran davant tothom per generar debat al voltant d’elles. Les propostes a votar, segons ha donat a conèixer l’Ajuntament, són les següents:

1. 𝗠𝗶𝗹𝗹𝗼𝗿𝗮 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗰𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘀
En vista del problema d’aparcament del poble en general, es proposa el repintat de places d’aparcament en diverses zones del nucli urbà. Tot amb l’objectiu de maximitzar les places i que tots els veïns i visitants del poble es puguin beneficiar.
Pressupost: 3.000 €

2. 𝗔𝗰𝗰𝗲́𝘀 𝘃𝗶𝗮𝗻𝗮𝗻𝘁𝘀 c𝗮𝗺í 𝗱’𝗲𝘀 𝗣𝘂𝗶𝗴
Condicionar l’accés per vianants del camí del Puig fins al mal anomenat, segons Google, camí Can Cantó, el qual limita pujant a l’esquerra amb el carrer sa Costa. El motiu de la proposta és poder accedir al poble sense haver d’utilitzar el camí per on circulen els cotxes. És un perill caminar pel camí pel trànsit que hi ha, així com pels cotxes que hi ha aparcats i la dificultat que té el camí pel seu pendent. Es beneficiaran tots els veïnats del Puig i els centenars de senderistes que visiten el monument i la resta de rutes que existeixen.
Pressupost: 20.000 €

3. 𝗜𝗹·𝗹𝘂𝗺𝗶𝗻𝗮𝗰𝗶𝗼́ 𝗱𝗲𝗹 c𝗮𝗺í 𝗱𝗲𝘀 𝗣𝗼𝘂 𝗡𝗼𝘂 𝗳𝗶𝗻𝘀 𝗮 𝗖𝗮𝗻 𝗣𝘂𝗰𝗲𝘁𝗮:
Il·luminar aquest tram pels veïnats que vivim a la zona. Així podran passejar amb tranquil·litat tots els veïnats i persones del poble quan es fa fosc, ja que és una zona per la qual es passeja molt. En concret, s’il·luminaran 500 metres de camí amb fanals solars.
Pressupost: 20.000 €

4. 𝗘𝗻𝗹𝗹𝘂𝗺𝗲𝗻𝗮𝘁 𝗽𝘂́𝗯𝗹𝗶𝗰 𝗡𝗮𝗱𝗮𝗹
Es proposa canviar l’enllumenat públic al Nadal a causa del seu deteriorament. Es beneficiaria tota la ciutadania.
Pressupost: 10.000 €

5. 𝗠𝗶𝗹𝗹𝗼𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝘀𝗲𝗻𝘆𝗮𝗹𝗶𝘁𝘇𝗮𝗰𝗶𝗼́ 𝘃𝗶𝗮̀𝗿𝗶𝗮
Es suggereixen una sèrie de mesures per millorar la seguretat a les zones urbanes i als seus accessos, per tal que es beneficiïn tots els residents a Santa Eugènia i llogarets. En concret, es proposa millorar la senyalització viària amb senyals de trànsit reglamentaris i dissuasius: límit de velocitat a 30 km/h, senyals de perill nins, senyals de prohibició del pas a vehicles pesants de més de 3,5 TM en els accessos principals, així com col·locar dos miralls que millorin la visibilitat en dos punts negres situats en corbes de les carreteres d’accés amb baixa visibilitat del trànsit en sentit contrari.
Pressupost: 550 €

6. 𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘁𝘇𝗮𝗿 𝘂𝗻 𝗲𝘀𝘁𝘂𝗱𝗶 𝗱𝗲 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁
Encarregar a un gabinet especialitzat un estudi de mobilitat, que plantegi solucions per disminuir el nombre i la velocitat dels vehicles que travessen cada dia ses Alqueries. L’objectiu és millorar la seguretat de residents i vianants. Actualment, els carrers de ses Alqueries s’utilitzen com a carreteres de pas de doble sentit sense respectar el seu caràcter urbà, amb el consegüent perill per a vianants, nens o animals domèstics, ja que manca de voreres o sistemes dissuasius per a limitar la velocitat dels vehicles.
Pressupost: 10.000 €

7. 𝗔̀𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗮𝗻𝘁𝗶𝗹 𝗱𝗲 𝗯𝗶𝗯𝗹𝗶𝗼𝘁𝗲𝗰𝗮 𝗮 𝗹’𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗔𝗷𝘂𝗻𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁
Aprofitant la reforma de l’antic Ajuntament, es proposa una nova zona infantil de lectura, que disposi també de pufs per seure en terra. Es beneficiaran nins i joves.
Pressupost: 10.000 €

8. 𝗗𝗼𝘁𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝗰𝗶𝗼́ 𝘀𝗼𝗹𝗮𝗿 𝗮 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘀 𝗶𝗻𝗳𝗮𝗻𝘁𝗶𝗹𝘀 𝗱𝗲𝗹 𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶
Instal·lar veles o un altre dispositiu que pugui donar ombra en les èpoques estivals als parcs infantils del municipi. Durant les hores més dures de sol a l’estiu no es poden gaudir aquestes instal·lacions, perquè fa una calor excessiva i inclús el mateix equipament dels parcs poden arribar a cremar els usuaris. Es beneficiaran tots els habitants del municipi i, en especial, els nins. Aquestes veles es podrien retirar al final de l’època estival pel seu millor manteniment i també aprofitar la llum solar en l’època hivernal.
Pressupost: 20.000 €

9. 𝗠𝗶𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗿𝗿𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗦𝗲𝘀 𝗖𝗼𝘃𝗲𝘀
Posar un mirall doble per a sortir a la carretera principal des de ses Coves. Facilitarà una millor incorporació. Es beneficiaran tant persones residents de ses Coves i Santa Eugènia com els excursionistes i gent de pas.
Pressupost: 165 €

10. 𝗥𝘂𝘁𝗲𝘀 𝗺𝗼𝗿𝗳𝗼𝗹𝗼̀𝗴𝗶𝗾𝘂𝗲𝘀 𝗮𝗹 𝗣𝘂𝗶𝗴 𝗱𝗲 𝗦𝗼𝗻 𝗦𝗲𝗴𝘂𝗶́
El Puig de Son Seguí té un gran interès cultural i històric que és molt desconegut. Per aquest motiu, es proposa que les rutes existents disposin d’informació geomorfològica en el seu recorregut, que exposin la riquesa paisatgística de la zona. Es beneficiaran tant persones residents de ses Coves i Santa Eugènia com els excursionistes i gent de pas.
Pressupost: 6.000 €

11. 𝗟𝗹𝗼𝗰 𝗱’𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗰𝗮𝗻𝘃𝗶 𝗱’𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝘀
Disposar d’un punt d’intercanvi d’estris, objectes, béns, etc. Un lloc un poc resguardat i amb unes normes clares perquè la gent pugui deixar i agafar coses que ja no utilitza, però que li fan falta. Es podrien establir una sèrie de normes bàsiques: deixar només coses que estiguin encara en bon estat per poder-les donar una segona vida, agafar només allò que creguis que necessites; no emprar aquest lloc per deixar objectes voluminosos… Consistirà en un tancat dins del Punt Verd.
Pressupost: 15.000 €

12. 𝗙𝗲𝗶𝗺 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝗲!! 𝗨𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗱’𝗮𝗿𝘁𝘀 𝗲𝘀𝗰𝗲̀𝗻𝗶𝗾𝘂𝗲𝘀 𝗮𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝗱𝗲𝘀 𝗮 𝗹’𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝗰𝗶𝗼́ 𝗶𝗻𝗳𝗮𝗻𝘁𝗶𝗹 𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮̀𝗿𝗶𝗮
El projecte és una proposta d’apropar el teatre en la seva dimensió pràctica a les aules del CEIP Mestre Guillemet, adaptant els continguts als cursos educatius que vulguin participar en el projecte. La proposta és fer tres sessions de teatre amb cada curs (perquè ho experimentin encara que sigui com a presa de contacte), i crear o adaptar una peça escènica amb un dels cursos de primària, on es treballaria de forma més continuada i amb profunditat. El poble té una mostra d’arts escèniques de molta significació, i la idea és que els nins i nines del poble experimentin amb les eines del teatre i tot el que aporten en la pràctica educativa el que tenen possibilitat de veure com a espectadors una vegada a l’any.
Pressupost: 2.400 €

13. 𝗢𝗰𝘂𝗹𝘁𝗮𝗿 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝗻𝗶𝗱𝗼𝗿𝘀 𝗱𝗲 𝗳𝗲𝗺𝘀
Es proposa ocultar completament la vista dels contenidors de fems situats al camí de Sencelles – camada del Terme. Així es podrà gaudir de les meravelloses vistes de la Serra de Tramuntana.
Pressupost: 1.000 €

14. 𝗩𝗶𝗮𝗻𝗮𝗻𝘁 𝗲𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗿𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮, 𝗰𝗶𝗿𝗰𝘂𝗹𝗮 𝗽𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝘁𝗲𝘃𝗮 𝗲𝘀𝗾𝘂𝗲𝗿𝗿𝗮
Col·locar rètols com es feia antigament de “vianant en carretera circula per la teva esquerra”, ja que hi ha moltíssima gent que camina per la dreta de la carretera. (camí de So na Rossa – camí vell de Sencelles – carrer de ses Monges – carrer ses Alqueries – Cementiri – camí de ses Coves – carrer de s’Estació – Alqueries – camí de ses Olleries). Així es podran evitar accidents evitables. Es beneficiaran tots els caminants de rutes saludables.
Pressupost: 800 €

15. 𝗥𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗯𝘂́𝘀𝘁𝗶𝗲𝘀 𝗮 c𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗲𝗹 𝗧𝗲𝗿𝗺𝗲
Reparar el recinte de bústies que es va trencar fa uns anys per uns accidents a Camada del Terme.
Pressupost: 5.000 €

16. 𝗦𝗲𝗴𝗼𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗺 𝗮𝗿𝗿𝗮𝗺𝗯𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗼𝗻𝗰𝘀 𝗱𝗲 𝗹𝗹𝗲𝗻𝘆𝗮
L’objectiu de la proposta és donar continuïtat a una de les propostes guanyadores de l’any passat. Consisteix a allargar l’arrambat de troncs de llenya que s’ha fet al camí de ses Olleries, perquè les persones que hi caminen ho puguin fer amb major seguretat i confiança. En concret, al tram que va des de la Cova de Lourdes fins a les barreres del pou mitjà.
Pressupost: 14.500 €

17. 𝗣𝗮𝗿𝗰 𝗶𝗻𝗳𝗮𝗻𝘁𝗶𝗹 𝗮 s𝗲𝘀 𝗖𝗼𝘃𝗲𝘀
Aprofitar l’espai disponible al Pou de ses Coves per fer un parc infantil, fins on es pugui. També instal·lar un banc. Tots els ciutadans i ciutadanes i, especialment els més petits, es beneficiarien de la proposta. Actualment, ses Coves no disposa de cap entorn amigable pels més petits.
Pressupost: 3.000 €

18. 𝗣𝗮𝘀 𝗲𝗹𝗲𝘃𝗮𝘁 𝗮𝗹 c𝗮𝗿𝗿𝗲𝗿 𝗥𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗟𝗹𝘂𝗹𝗹
Col·locar un pas elevat al carrer Ramon Llull. El pendent del carrer fa que els cotxes vagin a molta velocitat, sent perillós pels vianants. A més, la corba impedeix veure si hi ha nins jugant al carrer. S’ha de tenir en compte que molts pares i mares van per aquest carrer per dur als seus fills i filles a l’escola. Es beneficiaria tot el poble i en especial els pares i mares.
Pressupost: 250 €

19. 𝗥𝗮𝗱𝗮𝗿 𝗱𝗶𝘀𝘀𝘂𝗮𝘀iu 𝘀𝗼𝗹𝗮𝗿 𝗮 s𝗲𝘀 𝗖𝗼𝘃𝗲𝘀
Posar un radar dissuasiu a l’entrada del llogaret, on es vegi a quina velocitat circulem. A mig camí devora l’estació transformadora seria ideal. Podria ser com els altres que ja s’han posat a altres indrets de la nostra població. Cal recordar que la velocitat és 20 km/h, ja que no disposem d’espai per anar a més velocitat. Tot i que està indicat a diversos punts és un fet que molts de vehicles no respecten les normes, posant en perill tant la gent com la mateixa fauna típica del nostre llogaret.
Pressupost: 2.900 €

Back To Top