Skip to content
ActualitatAlgaidaLlubi

Tres projectes agraris del Pla premiats per Mallorca Rural

Premis Mallorca Rural

L’entitat Mallorca Rural ha entregat els guardons de la primera edició dels premis i del programa d’emprenedoria Rural’Up Mallorca 2023. Dels nou projectes presentats se n’han premiat sis. D’aquests tres són del Pla de Mallorca. El guardó és de 1.500 euros per a cada projecte premiat. Els patrocinadors d’aquesta iniciativa són CaixaBank amb la col·laboració de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

Els projectes premiats han estat els següents:

1. Jove emprenedor: Sara Lechuga, Fil de bosc
2. Relleu generacional: Ponç Cloquell, Flor de figa
3. Varietats locals: Joan Jordà, Cooperativa vitícola
4. Dona emprenedora: Olimpia López Zabel, Terrapeutas
5. A la Circularitat: Lucía Curti, Lombriz urbana
6. Projecte innovador: Faustino Villanueva, Más de la vid

Els tres projectes del Pla de Mallorca són els de Ponç Cloquell d’Algaida i el de Joan Jordà i Lucía Curti ambdós de Llubí.

Segons explica Ponç Cloquell de Flor de Figa, “nosaltres entenem el premi pel nostre respecte cap a les figueres”. Tenen una petita explotació agrària ecològica i ramadera on s’ha reintroduït el cultiu de la figuera a la seca, sense consum d’aigua, sense forçar les produccions i cuidant la terra. “Actualment, tenim unes 300 figueres a més de garrovers, ametlers i porcs. Tot a la seca” diu Cloquell. A més, l’explotació ofereix una sèrie de productes derivats de la figa, frescs i en conserva. “També volem canviar el mode de consum de la figa potenciant les elaboracions”. “El que volem és que no s’abandoni les finques que es posin en valor i també fer entendre als nouvinguts al medi rural que no pot ser comprar una finca de sis quarterades i tenir-ne cinc de gespa. Cal assessorar, formar i donar a conèixer com s’ha de cultivar a aquesta gent”.

Per a Joan Jordà el guardó de Varietats Locals li ha arribat per a la creació d’una cooperativa vitícola dirigida a petits productors de vins d’alta qualitat. Per la seva banda hi ha el projecte de Lombriz Urbana de Lucía Curti. Aquest és un projecte de vermicompostatge amb una vessant productiva de compost com a fertilitzant i educativa per fomentar valors relacionats amb la circularitat entre la població. Aquesta llubinera ja va posar en marxa la iniciativa a Uruguay i ara és a Mallorca on la dona a conèixer.

Entre els finalistes també hi havia altres projectes com el del taujà, Toni Coll. Aquest era l’empresa Ecoboulder. Una empresa de serveis d’aprofitament agrari i forestal que promou l’agricultura regenerativa, la circularitat i la recuperació dels boscos.

Del total de 18 projectes han format part del programa d’emprenedoria i, d’aquests, 9 s’han presentat als premis. Han estat valorats per una comissió formada per tècnics de Mallorca Rural, l’IDI, professionals independents i un jurat format per: Fernando Fernández, director general d’Agricultura; Mariona Luis, directora gerent de l’IDI; Mireia Oliver, membre d’APAEMA; Aina Socies, coordinadora de l’Associació Varietats Locals; Joan Simonet, gerent d’ASAJA; Isabel Vicens, gerent d’AgroMallorca, i Caterina Serra, directora de màrqueting d’UCO sa Pobla.

Cal recordar que l’objectiu de Rural’Up és impulsar i facilitar el desenvolupament de projectes sostenibles i innovadors a les zones rurals LEADER de Mallorca amb un programa de formació i acompanyament. Els projectes guanyadors han estat valorats sota criteris com la innovació del projecte, l’impacte socioeconòmic, la coherència amb els objectius de desenvolupament sostenible, la creació de llocs de feina i l’eficiència econòmica.

Back To Top