Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Toc d’atenció a la Mancomunitat Pla per la manca de mesures davant la sequera

El Pla de Mallorca és la comarca que més preocupa a la direcció general de Recursos Hídrics davant el perill de patir restriccions en el consum d’aigua l’estiu vinent. De fet, si la situació no canvia molt donen per fet que n’hi haurà.

El passat dilluns el Govern de les Illes Balears va fer un segon toc d’atenció als representants de la Mancomunitat, que gestiona l’aigua al Pla, perquè prenguin mesures urgents. La primera advertència fou el passat mes de gener.

La situació és preocupant i ve d’enrere. La Unitat de Demanda (UD) de la comarca del Pla de Mallorca està en prealerta per sequera des del mes de març de 2021, és a dir, fa vint-i-cinc mesos. El passat dilluns es va celebrar una reunió informativa en el decurs de la qual es va fer “un nou toc d’atenció” als ajuntaments i, en aquest cas, a la Mancomunitat Pla de Mallorca per tal que prengui les mesures oportunes.

Una de les principals i que no s’ha fet en els darrers dos anys és una campanya d’estalvi entre la població i els turistes que visiten la comarca. Aquesta campanya, segons el Govern, “hauria d’haver començat ja fa mesos i no esperar a no tenir aigua”.

Una altra és la detecció de fuites que alguns ajuntaments tenen en marxa però sembla que, de cara a aquest estiu, no serien una solució a la manca d’aigua.

El Pla de Mallorca no surt de la prealerta per sequera des del mes de març de 2021

La directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, advertí de la gravetat de la situació: “A l’hivern no ha plogut i encara no ens hem recuperat de l’estiu anterior”.

En el cas del Pla de Mallorca l’evolució és alarmant perquè el mes d’abril de 2023 l’index de sequera està molt per davall el del mes de març de 2022 i la comarca no surt de la prealerta per sequera des del mes de febrer de 2021.

GràficaUnitatDemandaPla

Això significa que la comarca corr un risc molt elevat de patir restriccions d’aigua aquest estiu vinent. En aquest sentit, Joana Garau, apunta que hi ha factors preocupants i els desgrana un a un: “Al mes d’abril estam en nivells de recursos d’estiu de just abans de començar la temporada. A això s’hi ha d’afegir que s’espera una temporada turística molt bona pel sector ecomòmic, és a dir, amb molt de consum d’aigua i, finalment, segons ha anunciat l’Aemet, tornarem a tenir un estiu tòrrit com el de l’any passat”.

Molts de pobles del Pla de Mallorca estan en risc molt elevat de patir restriccions del consum d’aigua aquest estiu

ADVERTÈNCIA DE PRINCIPIS D’ANY

Les advertències als ajuntaments sobre la possibilitat de partir restriccions per part de la Conselleria de Medi Ambient i Territori venen d’enrere. A principis d’any, el conseller Miquel Mir, ja va manifestar que “no podem afirmar que patirem sequera aquest estiu però les dades són les que són i les administracions tenim l’obligació d’avançar-nos a situacions que puguin perjudicar la ciutadania”.

Back To Top