Skip to content
ActualitatPorreres

Comença la campanya d’albercoc a Porreres condicionada pel calabruix

La Cooperativa Agrícola de Porreres ja ha rebut els primers caixons d’albercocs. Són de finques de la zona de s’Olivar i es Riquers on la fruita madura abans a causa de l’altura i temperatura. Ara per ara hi ha els primerencs i rojo palabra. La plena serà a finals de la setmana vinent.

Ho explica la gerent de la cooperativa, Esperança Mora, qui preveu que la temporada d’enguany serà un poc superior en quantitat que la de l’any passat i l’anterior: “Calcul que serà com la de fa tres anys i es recolliran prop de dotze tones d’albercocs”.

La calabruixada del passat dia 4 d’abril haurà afectat el fruit més representatiu del municipi. “Els albercocs de segons quines zones estaran tocats per la calabruixada, però mirarem de salvar-los i el que no es pugui treure anirà directament a fer confitura”, explica Mora que afegeix, “serà més dolç i això si agrada és un avantatge”.

Els primers caixons d’enguany amb primerenc i rojo palabra.

En aquest sentit, apunta que preveu que hi hagi poca quantitat d’albercoc de galta roja, el més preuat per fer confitura sobretot pels qui agrada l’acidesa que caracteritza aquesta varietat. En tot cas, Mora apunta que “és difícil fer previsions de la quantitat del de galta, però va minvant any rere any perquè no fa fred i aquesta varietat no s’aconsegueix adaptar al canvi de clima”.

Un dels fets que afecta la producció és la reducció d’arbres de varietats com ara rojo carlet i canino. “Són arbres que tenen quinze o vint anys de vida i hi va haver uns anys que no en varen sembrar i ara mos trobam que hi ha poca producció d’aquestes varietats, hi ha un buit, haurem d’esperar uns anys perquè tornin a reviscolar”.

POC ALBERCOC SEC

El que ha baixat i molt és la producció d’albercoc sec. “Ara mateix ja no n’hi ha, aquesta passada temporada se’n varen fer mil quilos i l’hem acabat”, explica la gerent de la cooperativa qui recorda que en els anys de bonança als anys setanta s’arribaren a fer 500 tones d’albercoc sec.

En aquest sentit, cal destacar que a la Cooperativa Agrícola “pagam cada any dos euros més cars el quilo d’albercoc sec per fomentar-ne la producció, però ni així aconseguim que augmenti molt la producció”. “El procés és laboriós i no tothom el sap fer i a més són tretze dies que has d’estar molt pendent del procés”, explica.

10 DE JUNY FIRA

Amb tot, Porreres continua fomentant el seu producte estrella i, de fet, el vinent dia 10 de juny està marcat en el calendari i tendrà lloc la Fira de l’Albercoc. És un horabaixa en el qual el centre urbà s’ompl del color i l’aroma d’aquest fruit tan arrelat al municipi.

Es fa venta directa demostracions, concurs de xapar albercoc, exposicions, tasts de gastronomia elaborada amb albercoc, entre altres activitats en una mostra molt visitada per gent del municipi, visitants d’altres pobles i turistes.

Back To Top