Skip to content
ActualitatSineu

Xisca Ramis: “Els sineuers i sineueres bravejam de Fira”

Xisca Ramis Sineu

Xisca Ramis és Tinent de Batle d’Hisenda, Comerç i Mercat de l’Ajuntament de Sineu. Sobre ella recau el pes principal de l’organització d’una fita emblemàtica de la primavera al Pla de Mallorca, la Fira de Maig de Sineu. Una mostra que s’equipara a les de Llucmajor o al Dijous Bo d’Inca.

– Què significa la Fira per a Sineu i la seva gent?

Sa Fira és un dels dies més importants de l’any sineuer. Temps enrere era el primer esdeveniment d’aquest tipus que se celebrava al calendari mallorquí, emperò ara Sineu té més competència. Malgrat tot, des de l’Ajuntament fem un esforç considerable per posicionar la nostra fira de maig i oferir, any rere any, l’essència de la Mallorca agrícola i ramadera.

Sé ben cert que els sineuers i sineueres aprofiten aquest dia per bravejar de poble; hi ha pocs municipis de la nostra mida que puguin oferir una fira que, per exemple, pot competir perfectament amb el Dijous Bo inquer. A més, és una cita que serveix per aplegar-se amb la família, convidar amics al poble i demostrar que Sineu és un lloc de portes obertes per a tothom.

– I pels comerciants i restauradors de la vila?

Tenim un teixit comercial, industrial i de restauració molt rellevant. I el 7 de maig, sense dubtes, serà un bon dia per obrir els comerços, demostrar que Sineu ofereix bons productes i gastronomia de molta qualitat.

Durant tota la legislatura hem procurat enaltir el comerç local amb campanyes promocionals i esdeveniments especials com els mercadets nocturns de setembre. Sa fira, emperò, és la fita més emblemàtica i important i tothom estarà preparat.

– Que podrà trobar el visitant que el cap de la setmana de la Fira s’acosti a Sineu?

Des de l’Ajuntament hem preparat una oferta variada que ocuparà tot el cap de setmana.

Començarem el divendres, amb dues propostes culturals organitzades amb la col·laboració d’associacions i entitats municipals. En primer lloc, la presentació d’un recull d’articles centrats en la figura de l’artista sineuer Josep Pons Frau, redactats per Joan Vanrell; l’any passat la corporació va declarar 2022 Any Pons Frau i amb aquesta activitat, prevista per les 19.30 hores, a la sala d’actes de l’ajuntament, tancam un cicle cultural. En segon lloc, a les 22 hores, a la plaça de Sant Marc, hi haurà una projecció de videoart dels Balcans anomenada “The World After”; s’ha organitzat amb el suport del Fons Nacional de Cultura de Bulgària.

El dissabte ja posarem el focus en la ruralia. Començarem ben prest, a les 10 hores, amb el I Concurs Internacional de Columbicultura que organitza Sineu. Serà al teleclub i al mercat cobert del Fossar; hi haurà exposicions de diverses castes de coloms i de gallines. L’horabaixa, a les 16.30 hores, començarem amb un concurs de cans pastor, que se celebrarà al voltant del Pou Llavoner. Més tard, a les 18 hores, a la sala d’actes de l’ajuntament, celebrarem una sessió formativa sobre en jutjament de gallines perquè els nostres pagesos sàpiguen com seleccionar els millors exemplars per les seves explotacions. I finalment, a les 19 hores, es durà a terme un espectacle eqüestre al camp d’en Pineta.

Finalment, el diumenge dia 7 de maig, serà el dia gran. A sa Plaça i pel nucli antic del poble es podran trobar paradetes de venda d’artesania, productes de quilòmetre zero i ecològics. A la plaça d’es Fossar i els voltants hi haurà una gran mostra d’animals de races autòctones; també hi haurà lloc per a fauna d’altres indrets del món; celebrarem el XIX Concurs Morfològic de l’Ovella Mallorquina; una exhibició de tosa d’ovelles; una mostra de cavalls locals; un altre concurs morfològic, en aquest cas, centrat en l’ovella roja; tot això en l’àmbit ramader.

Per altra banda, enfocant-nos en la sostenibilitat, s’hi podrà trobar una mostra de compostatge amb llana d’ovella, amb la finalitat d’enaltir el producte local i donar alternatives a l’impacte ambiental; també tindrem un mostrador anomenat “Sineu, una vila de primera”, en el qual parlarem de les mesures de promoció turística i sostenibilitat en l’àmbit local.

Si xerram de motor, un any més tindrem exposició i venda de maquinària agrícola; una mostra de maquinària tradicional que empren els pagesos de Sineu; una trobada de vehicles clàssics; i una exhibició de camions teledirigits.

I respecte al reconeixement del producte, també comptarem amb les cooperatives i les certificacions de Mallorca; hi haurà degustacions de producte local, exposició i venda de Camp Mallorquí, denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides… Sa fira de maig de Sineu és tot un luxe.

– Organitzar una fira suposa molta feina i coordinació. El tren, llocs per aparcar… estarà tot a punt?

L’organització de la fira d’enguany va començar l’any passat. A causa de la pandèmia, com a equip de govern vam tenir les restriccions sanitàries i aquesta legislatura només n’haurem organitzades dues.

Just després de cloure la fira de 2022 ja ens posàrem a organitzar la de 2023, tenint en compte aspectes a millorar, l’experiència de l’any passat i cercant nous valors afegits. Són moltes coses a tenir en compte i coordinar. Marcar paradetes, publicitat, àrees d’aparcament, seguretat… Actualment estem tancant els darrers detalls perquè dia 7 de maig a Sineu sigui tot un èxit!

– A més de les parades tradicionals de la fira la complementen exposicions i altres activitats. Què ofereix Sineu aquests dies?

Efectivament! Abans hem parlat de la programació del cap de setmana, però la fira de maig se celebra molt prop del 25 d’abril, que és Sant Marc, el patró de la nostra localitat.

A part de tot el que hem comentat abans, el cap de setmana de Sa Fira els visitants podran veure, a l’edifici de l’ajuntament, una magnífica exposició de pintura anomenada “Mallorca Infinita”, obra de Santi Ruiz Jiménez.

A més, la programació d’abril i maig es complementa amb altres iniciatives per infants; programació cultural com conferències i presentacions de llibres; i activitats festives per a totes les edats.

– Finalment, heu pensat ja que voleu firar?

Sa Fira se celebra sempre el primer diumenge de maig, i coincideix amb el Dia de la Mare. Segurament firaré qualque obsequi per ma mare i la meva sogre, dues dones que ja són majors, ben feineres i que són el meu referent més important.

Back To Top