Skip to content
AlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Sant Marc al Pla: caragols arreu i festa a Sineu

Avui, dia 25 d’abril, dia de Sant Marc, molta gent menjarà caragols. La dita ho diu “Qui menja caragols per Sant Marc gaudeix de bona salut de franc”.

La creença de la dita popular diu que qui menja caragols per Sant Marc estarà protegit de malalties i especialment ictus o malalties cardiovasculars.

Bars i restaurants de la comarca del Pla de Mallorca fan avui un dia especial. Tot i que els caragols són habituals a les seves cartes, el dia de Sant Marc en preparen més quantitat del que és habitual. Algunes associacions de gent gran també aposten per fer una vega de caragols.

No debades, molta gent en menja entre la creença i superstició: “no fos cosa”. Tanmateix, els caragols són un plat que sol agradar a gairebé tothom.

La cuinera i ajudant de cuina del celler de Randa.

Un dels indrets de la comarca del Pla on es poden tastar uns bons caragols és al nucli urbà de Randa. Allà el Celler Bar Randa ofereix uns caragols fets amb una recepta que Antònia Gómez va aprendre de la seva mare i de la seva padrina i que ella ha anat millorant des de fa 4 anys. Un dels secrets és l’elaboració del plat respectant els productes de la terra. Per Sant Marc, el Celler estarà obert des de les 9.00h fins a les 18.00h. Es poden menjar els caragols al mateix restaurant o recollir encàrrecs. L’equip de cuina i tot el personal de la sala fan possible mantenir l’essència i la tradició mallorquina del Celler. Gómez fa una convidada: “Us esperam a tots per celebrar Sant Marc amb salut, bona companyia i platades de caragols”.

Tomeu Bennàssar es revolt
Tomeu Bennàssar és el cuiner de Es Revolt de Montuïri.

A Montuïri, al restaurant Es Revolt, també hi ha molta gent que hi va per menjar caragols. El cuiner de l’establiment, Tomeu Bennàssar, assenyala que “un dels secrets és fer els caragols ben nets i nosaltres no miram prim amb això. Després els condiments de les herbes i les tallades acaben de fer el plat”.

Això sí, si els voleu cuinar vosaltres hi ha diferents maneres de fer-ho. L’antiga revista de Sineu, Baula, el 1996 ens en donava alguns exemples.

Efemèrides a Sineu

Més enllà dels caragols a Sineu avui celebren la festa del seu patró. La festa d’aquest any és la edició 377. Ja que Sant Marc és patró de Sineu del 1645 ençà. Avui matí, a les 10 hores a la plaça del Fossar hi ha previstes les tradicionals carreres d’infants i adults. Ben segur un vestigi de les carreres del Cós que celebraven o celebren tots els pobles per les seves festes, ja fossin patronals o no. Un altre element típic de les festes era la processó amb la relíquia del Sant. A Sineu serà avui horabaixa. És un acte que es va recuperar el 2015. A les 19 hores hi ha l’ofici solemne a Sant Marc Evangelista i actes seguit la processó de la relíquia de Sant Marc.

Una processó que des de fa avui 80 anys compta amb un reliquiari ben especial. És una figura d’un lleó que acompanya la creu on hi ha la relíquia de Sant Marc. Aquesta figura segons explicà Joan Vanrell a Díngola “l’encarregà Joan Rotger Niell a l’escultor manacorí Miquel Vadell i Pastor”. Com hem dit ,i explica Vanrell, aquesta processó que viurà avui Sineu es va recuperar el 2015.

A les dues efemèrides també cal sumar-hi els 78 anys que fa la gran escultura del lleó alat de Sant Marc que presideix l’escala d’accés des de la plaça del Mercadal cap a l’església parroquial. Aquesta escultura s’inaugurà el 1945 amb una gran festa i la participació de diferents agrupacions folklòriques de Mallorca, Moretons de Manacor, Aires de Muntanya de Selva o cossiers de Montuïri, per exemple. Fou una festa amb motiu dels 300 anys de la proclamació de Sant Marc com a patró de Sineu.

Els actes festius segueixen fins a la celebració de la Fira de Sineu, dia 7 de maig, i molt més enllà.

Back To Top