Skip to content
ActualitatPorreres

Educació front els discursos d’odi en l’homenatge als republicans a Porreres

El Racó de la Memòria ha viscut avui l’acte de recordança a les víctimes que lluitaren per la II República i les que foren afusellades a la part posterior de l’oratori de la Santa Creu de Porreres. Un acte que organitza la Comissió de Memòria de l’Ajuntament de Porreres.

Ha presentat l’acte Maria Antònia Nicolau qui ha destacat que actes com el d’avui són “espais de reconciliació que no s’han de perdre perquè tothom té dret viure en un món obert i divers”.

Seguidament, ha intervingut la Dra. en Història de la UIB, Elisabeth Ripoll Gil, qui ha fet un repàs als fets més sagnants de la repressió feixista a Mallorca i especialment a Porreres. També ha fet una relació al llegat de la II República “encara vigent” i als “avanços socials i culturals” que va suposar i que el cop d’estat aturà. Igualment, ha destacat totes les passes realitzades al municipi en matèria de recuperació de la memòria democràtica.

Moment de la intervenció de la Dra. Elisabeth Ripoll Gil
Moment de la intervenció de la Dra. Elisabeth Ripoll Gil.

Arribant a l’actualitat, Ripoll ha fet una crida a apostar per l’educació per fer front a discursos d’odi. En aquest punt ha mencionat un recent manifest de professors de l’IES Emili Darder de Palma mitjançant el qual advertien que “al seu institut com a altres centres de les illes s’ha tornat comú trobar alumnes fent la salutació feixista i pronunciant proclames d’altres èpoques“. En aquest sentit, ha afegit que “potser aquests joves són un mirall dels discursos d’odi propis de l’extrema dreta que també trobam als carrers, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials o fins i tot en algunes institucions”.

Davant aquesta situació “per retre reconeixement a l’obra i el llegat de totes les víctimes (assassinats, exiliats, depurats, etc.), també tenim una altra eina que ens cal reivindicar dins les polítiques de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició, que és l’educació, fent arribar a escoles i instituts una lliçó d’Història compromesa amb la democràcia”.

“Com a cloenda voldria reivindicar que tenim la responsabilitat i el deure social de no banalitzar els autoritarismes, i per això, el coneixement i la difusió de la nostra Història és un antídot de primera magnitud. No podem permetre que es menystinguin les conquestes democràtiques”, ha afirmat.

Tot seguit, i en el que és un dels moments més emotius de l’acte, persones voluntàries han citat un a un els noms i municipi de procedència de totes les persones que moriren darrere oratori. Especialment emotiu ha estat quan Toni Serra no ha pogut contenir les llàgrimes en dir el nom del seu pare, Climent Serra i Servera, mestre d’obres de l’Escola Nova, que fou afusellat a Manacor.

En el torn d’intervencions obertes varen participar Veus Feministes de Porreres i l’Associació Memòria de Mallorca.

Tancà l’acte Miquel Àngel Veny, president de la Comissió de Memòria de l’Ajuntament de Porreres.

Finalment, amb el so dels xeremiers es procedí a fer una ofrena floral al lloc del cementiri on es trobaren les fosses.

A l’acte hi ha participat representants polítics de diferents partits polítics també regidors i regidores de l’Ajuntament de Porreres.

L’Agrupació Cultural va organitzar una passejada per la memòria de la plaça de la Vila al cementiri.
Back To Top