Skip to content
Actualitat

Les reserves hídriques del Pla milloren però és manté la prealerta per sequera

Pinaaigua

Segons les dades que ha presentat aquest matí la Conselleria de Medi Ambient i, concretament la direcció general de Recursos Hídrics, la situació de l’aigua subterrània al Pla de Mallorca és de prealerta tot i que s’hi poden observar els efectes positius de la recent borrasca Juliette que deixà neu al Pla.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, han presentat les dades sobre les reserves hídriques a totes les Illes Balears per al mes de març. Així doncs, les reserves de l’arxipèlag se situen al 62% al març, nou punts més que el mes anterior i en una situació global millor que la de l’any passat, quan se situaven en un 58%. En el cas concret de Mallorca les reserves pugen un 12% (del 52% al 64%).
Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), Garau assenyala que “no hi ha canvis respecte del mes anterior: Cinc es troben en escenari de prealerta (Artà, Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Pla i Eivissa) i les altres cinc en escenari de normalitat (Menorca, Migjorn, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Formentera)”.

Davant aquestes dades, el conseller ha expressat que “són una bona notícia per als recursos hídrics d’aquestes illes i per a la recuperació dels aqüífers, però no podem relaxar-nos davant les xifres bones d’aquest mes”. “L’estrès hídric que pateix l’arxipèlag ve de lluny i, si miram amb perspectiva les dades veurem que els recursos han millorat en global”, ha explicat Mir, qui ha afegit que “el Pla du en situació de prealerta de sequera de forma ininterrompuda des de febrer de 2021“.

Per la seva part, Garau ha subratllat que, “vista la situació actual i les poques precipitacions del mes de març, és probable que el mes d’abril les reserves baixin i que les unitats de demanda de Migjorn i Formentera entren a l’escenari de prealerta”. En aquest sentit, la directora general ha volgut destacar la millora en les reserves hídriques “sense oblidar que, des de les institucions, ciutadania i sectors econòmics hem de ser responsables i cuidar un recurs tan escàs com l’aigua“.

Mapa reserves hídriques

Pel que fa a la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les dades indiquen que març ha estat un mes molt sec a Balears, amb una mitjana de 6,9 l/m2 envers els 33,1 l/m2 de la històrica, un 79% menys de precipitacions.

Per illes, ha estat un mes molt humit a Formentera (27,6 l/m2 respecte de els 16,8 l/m2 de mitjana històrica), normal a Eivissa (27,7 l/m² vs. 23,7 l/m²), i molt sec a Menorca (6,6 l/m2 vs. 33,2 l/m2) i Mallorca (3,0 l/m2 vs. 34,9 l/m2) .

En el cas del percentatge de precipitació interanual, a les Illes Balears se situa en un 6% per sobre de la mitjana. Concretament, a Menorca un 23% més de precipitació, a Mallorca un 4% més i a les Pitiüses queda dins la mitjana.

Back To Top