L’església de Santa Maria de Sineu ha protagonitzat avui, 3 de juliol, l’amollada de vint-i-quatre falzies surades pel Consorci de Recuperació de Fauna (COFIB), depenent de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears.
El Govern belar explica que amb aquest acte “es vol agrair la immensa ajuda de tots els ciutadans que diàriament, ajuden a la recuperació de la fauna silvestre”.
L’espai elegit no és casual. “L’església de Santa Maria és un lloc emblemàtic, del municipi de Sineu i és un espai perfecte perquè aquestes aus prenguin el seu primer vol”, apunten.
Han participat a l’amollada tècnics del COFIB; el batle de Sineu, Tomeu Mulet; i la regidora de Medi Ambient i Promoció Local, Xisca Gayà, entre altres.
Les falzies són aus insectívores que passen tota la seva vida volant i que només baixen a terra per ocupar els forats de les teulades i edificis per a la nidificació. Juntament amb altres aus insectívores migratòries com els cabots o les oronelles ens visiten únicament a la primavera i part de l’estiu per criar en els nostres nuclis urbans. Tant els adults com les cries tornaran a Àfrica per passar l’hivern. Durant els mesos que ens acompanyen són un dels nostres millors aliats per al control d’insectes voladors, i per això, és molt important la seva protecció i conservació.


Els Centres de Recuperació de Balears reben constantment molts d’avisos i consultes per part dels ciutadans que es troben pollets d’aquestes espècies caiguts dels nius. Després d’un llarg procés de recuperació, que es duu a terme en els centres de recuperació, sempre amb l’ajuda d’entitats col·laboradores com els punts de recollida i sobretot gràcies als centenars de particulars que els han acostat fins a l’hospital de fauna al llarg de la temporada, s’aconsegueix alliberar més del 80% dels polls que s’admeten. Tots ells, són alimentats diàriament cada 3 h amb una dieta a base d’insectes fins que adquireixen la mida i el pes adequats per poder volar.
Fins a finals del mes de juliol, “podrem gaudir dels seus crits i de les seves acrobàcies al cel de ciutats i pobles de Balears, després, un any més tornaran cap a Àfrica on, si aconsegueixen superar el seu primer any de vida, passaran l’hivern, per tornar-nos a visitar, l’any vinent”, comenten. “La conservació dels nius i llocs de nidificació d’aquestes aus són indispensables perquè puguin criar amb èxit al moment de la seva tornada a les nostres illes”, conclouen.