Els veïns de Petra, Sant Joan, Vilafranca i Ariany celebren aquest any el centenari de la construcció de l’església del santuari. Però més enllà de les celebracions i actes s’ha obert una interessantíssima exposició sobre la història del puig i l’ermita de Bonany que bé val la pena visitar.
Maria Magdalena Font, donada del puig, i Jaume Andreu, professor d’Història de l’Art de la UIB, han fet un excels treball de documentació i selecció de materials i peces que ens serveix per a reconstruir la història i les vivències dels darrers quatre segles de vida dalt del puig.

Andreu explica que aquesta exposició que, en principi, ha nascut per ser temporal “és un recull de la història de l’ermita amb tot el material que atresora el santuari”. Així la mostra s’ha dividit en quatre espais on partint de la toponímia i la història de la muntanya i de la finca de Son Brugués, que donava nom al puig, ens podem situar en aquest espai muntanyós a mig camí entre Vilafranca, Sant Joan i Petra.
A partir d’aquí, els objectes litúrgics, les pintures, la recreació de l’antic retaule major o fins i tot els utensilis del dia a dia dels ermitans ens guien per aquests quatre segles d’història. Fotografies, documents i objectes es combinen per acostar-nos a una societat avui ja desapareguda. Una gent, com la que aconseguí bastir un nou temple ara fa 100 anys.


La tasca feta per Andreu i Font és un treball ingent de recopilació i investigació sense precedents amb relació a Bonany. La mostra recorre des de la varietat de mongetes que sembraven els ermitans dalt del puig fins als exvots que en acció de gràcies oferien a la Mare de Déu de Bonany o passant per les antigues eines que utilitzaven per fer treballs de fuster o picapedrer.
Un punt, aquest darrer, que just per si sol ja val la pena visitar i del que Andreu en farà una conferència el 26 de setembre a les 20 hores. Serà amb el títol de Els exvots i la devoció popular a Mallorca i a Bonany.


Però també s’hi veu l’evolució urbanística del santuari. Així, per primera vegada, Andreu n’ha aixecat una planimetria que ens mostra les diferents etapes constructives de l’església o de la resta de dependències.
En definitiva, Bonany exposa el seu patrimoni en una mostra que podeu visitar fins al pròxim mes de setembre.



