La setmana passada el GOB denunciava la destrucció de nius de cabot a Artà i Sineu. Un fet que suposa una greu sanció.
El cabot (Delichon urbicum) és un petit ocell migratori que durant la primavera i estiu ocupa molts dels nostres pobles i ciutats per a reproduir-se. Fa nius de fang baix els voladissos de les teulades i altres elements de les façanes. La seva alimentació és exclusivament insectívora, i d’aquesta forma ajuda a controlar les poblacions d’insectes a l’entorn urbà defensant-nos de molèsties i malalties. És un cas clar de benefici mutu entre humans i fauna silvestre.
És per això que la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, informa del començament de l’època de cria de tres espècies protegides i emblemàtiques presents a les Illes Balears durant la primavera i l’estiu: el cabot (Delichon urbicum), l’oronella (Hirundo rustica) i la falzia (Apus apus).
El Govern recorda que està totalment prohibit eliminar o destruir els seus nius, i també generar molèsties intencionades en qualsevol etapa del seu cicle vital. Les sancions per aquests fets poden ser greus, i van de 3.001 euros fins a 200.000 euros. La retirada dels nius només està permesa en casos molt concrets i justificats i amb una autorització excepcional de l’administració competent.
La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal assenyala que aquestes espècies arriben després de llarguíssimes rutes migratòries des del continent africà i s’instal·len a l’arxipèlag per reproduir-se. El cabot cria als voladissos de cases i edificis, on construeix una petita copa de fang que adhereix a la façana. L’oronella també fa el niu amb fang, però l’aferra a bigues, normalment a porxos, vaqueries i sales a les parts altes de cases antigues. La falzia cria a forats de façanes i davall les teules de les teulades.
Per aquest motiu, explica el Govern, s’ha d’evitar fer reformes a façanes i pintar o refer teulades entre els mesos de maig i agost. Per no destruir nius de falzia, s’han d’evitar les tasques de remodelació de teulades entre maig i final de juliol, que és quan els pollets que encara romanen sols abandonen el niu per partir cap al continent africà. La falzia sol niar davall les teules de cases amb la teulada antiga, i aixecar les teules o recol·locar-les pot ser nefast en època de cria. Tapar forats a voladissos o emblanquinar la façana també pot perjudicar aquestes aus si ja ha començat la cria. Així mateix, la retirada de nius de cabot i oronella és perjudicial a partir del mes de maig, moment en què ja hi ha ous o pollets dins dels nius. Destruir-los provocaria la seva mort.
Cal remarcar que el cabot, l’oronella i la falzia són grans consumidors d’insectes. Cada exemplar pot consumir diàriament mils de moscards i altres petits insectes, i en aquesta època de reproducció en capturen molts més per alimentar les cries. Per això, aquestes aus representen un benefici ambiental i també de salut pública, ja que eliminen insectes que poden ser transmissors de malalties.
Per solucionar les possibles molèsties que ocasionen els cabots –i de vegades les oronelles–, amb els excrements, es poden aplicar diverses solucions: col·locar petits relleixos o palanganes, que es poden netejar a final de temporada de cria, si hi ha pocs nius, o canaletes especials de recollida d’excrements connectades a les aigües pluvials, quan es tracta de grans colònies a voladissos d’edificis o comunitats de veïnats.
PROTEGIDES
Les tres espècies estan protegides i incloses en la Llista d’espècies silvestres en la categoria de Règim de protecció especial, d’acord amb el Reial decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desplegament de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i del Catàleg espanyol d’espècies amenaçades; a més, estan protegides per la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i la biodiversitat.