L’empresa algaidina Flor de Figa ha anunciat que tanca les portes de la seva finca Es Rafalet de ca l’amo Julià a les visites turístiques. La gota, mai millor dir, que ha fet vessar el tassó és la negativa i les traves del Govern de les Illes Balears a pagar les camionades d’aigua a la comarca del Pla de Mallorca.
Ponç Cloquell copropietari de la finca juntament amb els seus dos fills (l’empresa va rebre el Premi “Relleu Generacional” Rural Up 2023) explica a Tot Pla que la decisió arriba també perquè “creim que hem de fer una passa, no podem continuar amb aquest turisme. Els que ens dedicam a la pagesia no ens podem convertir en una moneia circ, la pagesia no es pot convertir en això”.
En aquest sentit, recorda les declaracions fetes aquesta setmana per part del degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, Bernat Nadal, qui en referència a la decisió de deixar construir en sòl rústic comú com preveu el Govern del PP i l’extrema dreta, va dir que les Balears “es convertiran en un decorat de cartró pedra“. Cloquell menciona aquestes declaracions i afegeix que “això mateix pensam, no volem ser un decorat i no necessitam el turisme”.
De fet, explica que “el nostre negoci no és donar visibilitat turística al camp mallorquí, el nostre negoci és vendre figues. Ara per ara tenim clients autòctons que ens compren les figues i el dia que no les puguem vendre idò tenim una guarda de porcs i els hi donarem”.
En un missatge publicat a les seves xarxes socials amb un vídeo de la finca que s’ha fet viral, Flor de Figa explica que els darrers anys havien obert les portes a les visites turístiques: “Els hem mostrat les nostres cases, les nostres plantacions d’ametllers, de garrovers i les nostres reines… les figueres, però ja hem dit basta” perquè “resulta que el Govern balear ha tancat la porta a subvencionar l’aigua de boca, la que necessitam per beure al Pla de Mallorca”. Afegeixen que “mentrestant es construeixen dessaladores per tota la costa i pels turistes”. “Això ja no pot ser així, noltros no podem seguir mantenint el paisatge, les nostres explotacions sense això i sense aigua ni tan sols per alimentar-nos”. Per tot plegat “deim prou al turisme que no ens aporta res”.
TURISTES AMB MERCEDES
Sobre el tipus de turisme que visitava la finca i al qual ara tanquen les portes, explica Cloquell que eren “visites en venien a través d’agències que organitzen experiències turístiques. Eren grups d’alt nivell que venien amb Mercedes i xòfer però ara ja basta”.
Cloquell, que ara fa un any en una entrevista a Apaema ja reivindicava que “l’ús agrari sigui el prioritari al sòl rústic”, recorda la Llei de turisme diu que els establiments turístics han de comprar el 5 % del producte local per donar als seus clients, però “el que donen no arriba ni a l’1,5 %“.
PÈRDUES
Tornant a la problemàtica de l’aigua al Pla de Mallorca, la finca va sembrar una quarantena de figueres que no s’han pogut salvar a causa de la manca d’aigua. “Noltros anam bé d’aigua perquè recollim 100.000 litres d’aigua de pluja l’any, però necessitam comprar prop de 10 camionades l’any que no ens poden dur perquè l’empresa que reparteix no dona l’abast i està saturada duent aigua als pous dels pobles i els pagesos som els darrers”.
Finalment, interrogat sobre si espera que altres explotacions agrícoles vinculades al sector primari segueixin el seu exemple i tanquin les portes a les visites turístiques, Cloquell no demana ni espera que ningú faci el mateix: “No volem ser exemple de res, que cadascú faci el que li interessi i actuï segons la seva consciència”, conclou.