Skip to content
AlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Pla, en prealerta per sequera, acabarà l’estiu sense ajuda del Govern per pagar l’aigua

La Mancomunitat Pla de Mallorca, és a dir, els ciutadans de la comarca, hauran de continuar pagant les camionades d’aigua amb les quals se subministra aigua sobretot a Montuïri i altres municipis com ara Porreres o Algaida.

La despesa anual de camionades supera ja el mig milió d’euros que es manlleva del cànon per a inversions de 6 € que arriba amb el rebut bimensual d’aigua i que no es pot destinar des de ja fa anys a la millora de les infraestructures hídriques de la comarca.

La Conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua ha publicat l’estat de les reserves hídriques de les Balears. L’estat és de prealerta per sequera a tot el territori a excepció de Formentera que es manté en situació de normalitat. Amb tot, el resum en l’àmbit de la Comunitat Autònoma és les reserves hídriques baixen tres punts al juny i se situen en el 48 %.

Això vol dir que les unitats de demanda podrien acabar l’estiu com a molt en situació d’alerta per sequera però no d’emergència, perquè, com explica el portal de l’Aigua de les Illes Balears “els canvis d’escenari tenen lloc quan l’estat d’una UD es manté una sèrie de mesos per damunt del llindar que defineix el canvi d’estat”.

Els canvis d’escenari es defineixen de la següent manera:

Això vol dir que perquè hi hagi un canvi d’escenari, és necessari que una UD estigui un mínim de 2 o 3 mesos en un estat.

Com la majoria d’UD la del Pla ha registrat una disminució i, com l’any passat, podria caure en situació d’alerta per sequera abans d’acabar l’estiu, però difícilment arribarà a l’estat d’emergència, ja que la baixada de les reserves disminueix en acabar els mesos d’estiu i a això s’hi sumen les possibles pluges.

De, fet, el passat mes de març la UD del Pla passà de l’estat d’alerta a prealerta i ho feu en un mes de febrer “normal” quant a precipitacions. En l’estat d’alerta hi havia entrat el mes de setembre de 2024.

SENSE AJUDES PER AIGUA

La setmana passada hi va haver un intent per part de MÉS per Mallorca que va proposar una solució temporal a la problemàtica. Els ecosobiranistes varen presentar una esmena als pressuposts de la Comunitat perquè el Govern es comprometés a donar 1,5 milions als municipis i mancomunitats que han de comprar l’aigua com és el cas de la del Pla. L’esmena va ser rebutjada.

Per contra, en una reunió en el Consell de Mallorca d’una representació de la Mancomunitat amb el president Llorenç Galmés, on es tractà la problemàtica de l’aigua i es parlà d’infraestructures, s’anuncià que el Govern tenia previst aprovar una esmena per a poder donar ajudes econòmiques al Pla per pagar les camionades d’aigua.

Aquesta esmena es va aprovar. El problema, però rau en el fet que diu que només es donaran ajudes econòmiques a les UD que entrin en estat d’emergència, un estat en el qual el Pla mai no ha entrat i en el que difícilment caurà perquè la manca d’aigua està molt localitzada a Montuïri, Porreres i algun municipi més i no en tota la unitat de demanda que inclou altres municipis que no formen part de la Mancomunitat.

Reunió de la Mancomunitat amb Recursos Hídrics el passat 17 de juny.

La presidenta de la Mancomunitat, Joana Maria Pascual, fa temps que reclama una solució que no arriba. “No tenim dessaladores a prop ni una xarxa d’interconnexió amb la general que ens permeti rebre l’aigua”, ha explicat Pascual aquest passat cap de setmana a l’Ara Balears. “Els veïns dels nostres pobles no entenen que no puguin regar els cossiols. Després van a la costa i veuen els hotels amb jardins de gespa, regats dia sí i dia també, per no xerrar de la quantitat de piscines”, afegí.

En declaracions a Tot Pla i en referència al fet que les ajudes econòmiques només arribin en cas d’entrar en situació d’emergència, Pascual espera que la Conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua “pugui modificar el que calgui per a fer que aquestes aportacions finalment arribin”.

Cal recordar que els municipis que tenen l’aigua mancomunada són Algaida, Ariany, Costitx, Lloret, Llubí, Maria, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca. Per la seva banda, Sencelles, Petra i Sant Joan gestionen el subministrament directament.

Notícies relacionades:

Back To Top