Skip to content
AlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Els pagesos celebren “com una victòria” la gran campanya de farratge d’enguany

Després de dos anys molt dolents a causa de la meteorologia en què hi va haver una mancança greu de farratge, els pagesos celebren “com una victòria” la campanya d’enguany que “és extraordinària”.

Les estampes dels camps dels diferents municipis del Pla de Mallorca evidencien que la campanya de farratgeres és especialment bona. Els diferents pagesos consultats per Tot Pla així ho confirmen.

Un dels quals és el coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Gaià, qui explica que “enguany la pluviometria ha acompanyat i sembla que la campanya de farratgeres serà molt bona”. Afegeix: “No sempre ens hem de queixar!“, en referència a l’endèmic malestar que caracteritza el sector primari de Mallorca.

“Hi haurà molt de farratge i serà una campanya molt bona i es podran fer moltes bales i es compensaran aquests dos darrers a anys que havien estat especialment dolents. Per tant, celebrem aquesta victòria que sembla que ens ha donat enguany la meteorologia”.

La garba de vena, com es coneix popularment aquest tipus de farratge és un menjar molt apreciat pel bestiar. Avui en dia, podem trobar aquestes bales de palla a un preu d’entre els 45 i els 60 euros segons el redol.

Ara, segons expliquen els pagesos s’ha de tenir un ull posat en el cel perquè aquestes plogudes esporàdiques no són gens bones pel farratge una vegada ja ha estat segat. És per això que molts fan feina a escarada per poder entrar les bales i evitar la presència de l’aigua i qualsevol classe de podridura.

EL CEREAL, PER BON CAMÍ

Les mateixes condicions climatològiques que han propiciat l’excel·lent campanya de farratge, fan que es pugui albirar també un bon any pel cereal. Gaià així ho apunta: “Sembla que la campanya del cereal també serà bona, però també és cert que és un poc prest perquè és més sensible i si ara fes una calabruixada molt grossa la podria espanyar”.

En aquest sentit, des de Sant Joan, Joan Roig, no es mostra tan optimista tot i que “comparat amb l’any passat serà molt millor perquè venim d’uns dels pitjors anys de cereals de les darreres dècades a causa de la sequera”.

Però apunta que al Pla de Mallorca la pluja ha anat bé pel cereal a redols. En aquest sentit, explica que a la meteorologia va ser adequada per a les varietats més primerenques i les varietats de cereals per gra que es varen sembrar en aquell moment també els ha anat bastant bé en general perquè va seguir plovent de novembre a febrer”.

Ara bé, afegeix que “les varietats que sembres dins el gener i que són de cicle curt no han anat tan bé perquè el mes de febrer va ploure un poc, però dins el mes d’abril va ploure molt poc i aquí era un moment clau”. En aquest sentit, afegeix que el cereal necessita “un ruixat que no va fer almanco a Sant Joan”.

És per això que com a santjoaner no es pot mostrar tan optimista com altres pobles del Pla en la producció de cereals. “Aquestes cinc o sis setmanes entorn del mes d’abril va ploure a redols i per exemple a Porreres per ventura va fer aquells 15 o 20 litres necessaris, però a Sant Joan no va fer ni una gota i és per això que per a nosaltres la campanya ens deixarà un regust agredolç. En alguns llocs haurà anat molt bé i a altres no tant”.

Back To Top